in Sve što ste želeli da znate o AdSensu

AdSense – Kako da odaberete pravi format [en]

Google AdSensePrijavili ste se na AdSense, imate posećen sajt i želju da zaradite američke dolare. Ako je bar nešto od ovoga tačno vi ste na pravom mestu.

Da bi ste počeli da inkasirate dolare na AdSense-u, potrebno je da ubacite AdSense kod na vaš sajt. Ali pre toga morate da odaberete tip kao i format reklama, da postavite reklame na pravo mesto, i da ispoštujete niz jednostavnih pravila koji vode do uspeha.

Tekstualne reklame ili baneri ili možda video ?

Google AdSense vam nudi da odaberete da li želite da prikazujete tekstualne reklame, tekstualne i banere, ili samo banere. Ja vas savetujem da odaberete samo tekstualne reklame, a daću vam i par dobrih razloga za to.

 • Tekstualne reklame se mogu lepo uklopiti u vaš sajt, dok će baneri iskakati iz vašeg sajta, i njih ne možete prilagoditi vašem dizajnu
 • Posetioci mrze banere, pojedini posetioci su prosto “slepi” za ovaj tip reklama. Testovi su pokazali da ljudima manje smetaju tekstualne reklame koje su povezane sa vašim sadržajem.
 • Tekstualne reklame posetiocima pružaju mnogo veći izbor
 • Ako odaberete tekstualne reklame i banere, postoji dobra mogućnost da AdSense prikazuje video reklame na vašem sajtu, bez mogućnosti da vi na to utičete. Video reklame se prikazuju samo u formatima 336×280, 300×250 i 250×250

Morate da imate na umu da posetioci ne dolaze na vaš sajt zbog vaših reklama, oni dolaze zbog vašeg sadržaja, a baneri i video reklame deluju veoma iritirajuće na posetioce. Zato posetiocima ponudite kvalitetan i jedinstven sadržaj jer je on obavezan preduslov za komercijalizaciju sajta.

Šta Michael Arrington misli o video reklamama ?

Pravi format, siguran put do uspeha

Prvi izbor koji AdSense nudi kada pravite reklamu za vaš sajt jete format reklame koju ćete postaviti na sajt. Pri izboru formata treba da mislite na dve stvari, da se format uklapa u vaš layout sajta, i druga i možda važnija od prve jeste da odaberete format koji će imati dobar procenat klika. Nisu svi formati podjednako uspešni, ima i onih od kojih morate da bežite zato što su ozloglašeni među webmasterima po malom procentu klika (CPR), a ima i onih koji su omiljeni.

Držite se podalje od 468×60 formata reklama
Prva greška koju možete da napravite jeste da odaberete format 468×60 poznatiji kao baner. Ovaj format svi posetioci prepoznaju kao tradicionalni baner, i veoma je nepopularan na internetu i ljudsko oko iskusnijih korisnika ga prosto ne vidi. Zato ni ne pomišljajte da postavite reklamu ovog formata zato što se baš lepo uklapa u vaš sajt.

Formati za uspeh
Tri formata koje vam ja preporučujem, a i AdSense takođe jesu:

 • 336×280 – Large Rectangle
 • 300×250 – Medium Rectangle
 • 160×600 – Wide Skyscraper

Ovo su tri formata kojih treba da se držite u načelu, ali slobodno testirajte i druge formate, posebno manje formate predlažem za uklapanje u sam sadržaj tj. tekst, sa leve ili desne strane, nikako odvojene “br” tagovima od teksta, jer je cilj da budu što bliže sadržaju kao čitalac ne može a da ne primeti i reklamu. Možda će neki misliti da je ovo suviše napadno, ali mi ovde govorimo o komercijalizaciji sajtova. Ali opširnije o tome gde locirati reklame u drugom tekstu, čim se vratim sa zasluženog odmora.

Write a Comment

Comment

 1. ja imam svoj blog,samo me zanima koliko treba vremena da je prisutan na internetu da bih mogla da podesim google adense,ja sam cula da treba minimum 1 mesec da bi me primi u adense,dali je to tacno i da li je dozvoljeno reklamiranje bloga na drustvenim mrezama primer facebook kada je blog prihvacen u google adense, jeli to dozvoljeno? Mogu li dobiti odovorom u sto kracem roku jer su mi neophodne ove informacije……unaprijed hvala na razumijevanju

 2. Ja sam napravila svoj blog! Naravno, pozurila sam dosta i prijavila se na Adsense.Prihvatili su mi nalog ali slabo zaradjujem! Interesuje me da li mom blogu ima spasa ili da otkazem adsense nalog? Hvala unapred

 3. Postovanj,
  Ja sam napravila forum, poslala sam prijavu za adsense i nisu mi prihvatili… ne vidim ni jedan razlog koji ne ispunjava njihove smernice. Molim za pomoc. Hvala