in Razno

Trovanje u ponoć [en]

Sinoć u Pančevu aparati za merenje zagađenja su zabeležili koncentraciju benzena od 100mg, dok je dozvoljena koncentracija 10mg. Prvi put od kako je instaliran sistem za praženje zagađenja oglasisle su se sirene. Iako je do sada bilo trovanja benzenom i sličnim karcenogenim materijama, sirene se nisu oglašavale, kako se građani ne bi uznemiravali. Opština nije želela da zamara građane sa tako beznačajnim stvarima kao što je trovanje karcenogenim materijama.

Monitoring zagađenja Opštine Pančevo na adresi http://monitoring.panet.co.yu/ nije u funkciji zbog “rekonstrukcije racunarske mreze”, tako ni monitor u zgradi Opštine ne prikazuje merenja zagađenja. Merenja koja vrše fabrike u “južnoj zoni” odakle i dolaze sva zagađenja, ne daju javnosti uvid u merenja. Ima li ovde mesta “teoriji zavere”?

Indikativno je vreme u koje dolazi do velikih zagađenja, ili u toku noći ili preko vikenda aparati za merenje registruju do 10 puta veću zagađenost od dozvoljene. Ali Beograđani mogu mirno da spavaju, vetar ovoga puta nije duvao u njihovom pravcu. I da nema “zabrinutih Beograđana”, možda niko ne bi ni primetio da u malom gradiću nadomak Beograda ljudi umiru od raka.

Write a Comment

Comment