in Razno

Hakeri mi ponovo idu na nerve [en]

Nažalost, Đukijev blog je još jednom pretrpeo manju štetu posle napada hakera.  Juče je baza podataka, oštećena tako da je WordPress nije prepoznavao kao svoju i nudio je ponovnu instalaciju blog sistema. Posle oporavka MySQL baze podataka, blog je oživeo ali to nije bilo dovoljno da se blog povrati na pređašnje stanje.

Stranice (Pages), bile su obrisane, a bila je dodata nova stranica About Me, sa standardnim tekstom koji se generipe pri instalaciji WordPress blog sistema. Kako Google pretraživač čuva keš svih stranica na web-u lako sam povratio HTML, stranice Portfolio i kreirao novu Kontakt stranicu.

Bilo je potrebno i obrisati nekoliko generisanih postova, i blog je već počeo da liči na sebe. Svi generisani postivi imali su isti sadržaj, a to je sadržaj koji WordPress geniše u novom postu i novoj AboutMe stranici.

Duplirani sadržaj

Blog je imao duplirani sadržaj između svojih postova ali i sa velikim brojem blogova na web-u koji nisu obrisali ili izmenili prvi post i About Me stranicu, što je dovoljan razlog da blog bude slabije rangiran na Google pretraživaču i da se diskredituje vrednost domena, ukoliko se ovaj nered ne ispravi i pobriše.

Posle pregleda bloga, bekapovao sam bazu podataka, i podigao WordPress sistem na najnoviju verziju 2.7. Iako je ova verzije već duže vreme aktuelna, a čuo sam da je stari WordPress ranjiv i da treba preći na verziju 2.7, ja to nisam blagovremeno učinio, a ovaj napad mi je još jednom pokazao da treba slušati savete i uvek ažurirati WordPress na najnoviju verziju. Posle verzije 2.7 to neže biti problem, jer će WordPress moži da se automatski ažurira.

Izvinjenje

Izvinjavam se svim blog agregatorima, DevProTalk forumu i svim ostalim RSS pretplatnicima, koji su primili postove koje ja nisam objavio, već WordPress koji je bio izložen hakerskom napadu.

Dodatan oprez

Kako sam načuo, a verujem da ima istine, WordPress blogovi se napadaju kako bi WordPress Google pretraživaču prikazivao maliciozni sadržaj, a svima ostalima, normalan i regularan sadržaj. Vaš blog bi vama izgledao isto, ali ne i Google pretraživaču. Posle izvesnog vremena začudili biste se žašto imate manje poseta sa Google pretraživača, verovatno biste već pretrpeli veliku štetu za koju bi bilo potrebno dosta vremena da se ispravi i da povratite poverenje pretraživaća.

Write a Comment

Comment