in Blog World

WordPress plugin koji morate imati [en]

Ukoliko koristite WordPress, kao i ja onda ste umorni od ažuriranja vašeg bloga sa najnovijom verzijom WordPress mašine. Poslednja verzija WordPress-a 2.3.2 donosi brojne zakrpe i sigurnosne propuste, pa je veoma poželjno da što pre ažurirate vaš WP. Sam proces ažurirana nije preterano komplikovan, ali ume da bude dosta zamoran. Pre par dana sam jednom od svojih WP mašina, instalirao plugin koji morate imati. U pitanje je WordPress Automatic Upgrade plugin, koji će vam za dve sekunde ažurirati WordPress blog.

WordPress update pluginAko kao i ja imate više sajtova koje pokreće WP, onda će vam biti jasno koliko ovaj plugin štedi vreme. Kada na administrativnom panelu vidite poruku da je nova verzija WP-a dostupna, onda je pravo vreme da kliknete par puta i ažurate vaš omiljni softver, lakše nego ikada pre.

Plugin vas može voditi postupno kroz proces ažuriranja, i ponuditi vam da na vaš PC skinete backup baze i fajlova. Potom će vam korak po korak ispisivati šta trenutno radi i tražiti od vas da kliknete za nastavak. Ako se odlučite da idete korak po korak ažuriranje traje dva minuta.

Ali postoji i ekspresno ažuriranje koje traje 2 do 3 sekunde, ali bukvalno. Za to vreme plugin će backupovati bazu i fajlove i lepo ih složiti u zaseban folder, skinuti najnoviju WP, isključiti pluginove, zameniti fajlove, i opet uključiti pluginove koje ste koristili, pošto je prethodno zapamtio koje je pluginove deaktivirao. U ovom slučaju plugin vas neće voditi kroz proces i obaveštavati vas šta radi.

Ja sam koristio oba načina i oba puta plugin je posao odradio bez i jednog problema, osim što me je na kraju uljudno obavestio da jedan od plugina nije mogao sam da aktivira automatski, pa sam ga ja morao ručno aktivirati. Bilo bi veoma korisno da se ovaj plugin integriše u sam WP u nekoj od sledećih verzija, jer bi mnogima uštedeo vreme i živce.

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • Area51 » Blog Archive » WordPress upgrade January 26, 2008

    […] da postoji plugin koji u potpunosti automatizuje upgrade proces – WordPress Automatic Upgrade (via Đuki). To mi je trebalo – da ja ne razmiÅ¡ljam previÅ¡e već da skript odradi posao umesto […]