in Blog World, Razno

Učenik oštro kažnjen zbog bloga! [en]

Riječki učenik je dobio ukor pred isključenje iz škole samo zato što je na svom blogu izneo svoje mišljenje. Pisao je o profesorima u njegovoj školi i svakog ponaosob predstavio i ocenio po simpatičnosti i ocenjivanju, i naravno na osnovu te dve ocene svakome dao zaključnu ocenu. Pogledajte sporan tekst, koji je sačuvan iako je blog ugašen. Evo primera:

Latinski jezik: Anton Baričević
Nadimak: Baričević(nije neki nadimak, ali ga tako zovemo)
Opis: Zloglasni Baričević opravdao je svoju reputaciju najstrožeg profesora u školi. Pokušava bit duhovit, ali to u pravilu ispadne jadno. Antipatičan je, uz to predaje težak predmet i uz sve to strogo ocjenjuje… Gore ne može…
Ocjena iz simpatičnosti: 2(da ga ne šaljem na popravni, valjda neće ni on mene)
Ocjena iz ocjenjivanja: 2
Ukupna ocjena: 2

blogU Hrvatskoj se ova priča proširila iznad blogosfere i dosela u Hrvatske dnevne novine: Novi list stavivši ovaj skandal ispred Gotovine i Galića (prvi deo, drugi deo, naslovnica), Večernji list (fotka teksta) na zadnjoj stranici i Jutarnji list (fotka teksta) koji je kontaktirao dotičnog učenika naglasivši da je ovaj skandal top-tema u Riječkoj gimnaziji. Hrvatski ministra Drgan Primorac smatra da učenik nije zaslužio kaznu uopše a pogotovu ne ukor. On je čak najavio da će praksa ocenjivanja profesora koja će od ove godine zaživeti na svim fakultetima uskoro početi da se primenjuje i u školama.

Gimnazija se službeno oglasila:

Očitovanje !

U cilju istinitog informiranja javnosti, a radi cjelovitog uvida u slučaj izrečene pedagoške mjere učeniku naše škole dajemo sljedeće očitovanje:

Nastavničko vijeće Prve riječke hrvatske gimnazije na svojoj sjednici 7. prosinca 2005. godine izreklo je pedagošku mjeru opomena pred isključenje učeniku I. razreda koji je na web stranici objavio fotografiju, ime i prezime kolege iz razreda i u nekoliko rečenica ga izrugivao, ismijavao i ponizio, nazivajući ga pogrdnim, uvredljivim imenima, a sve s ciljem izolacije učenika od ostalih učenika u razredu.

Isto tako, imenom i prezimenom je vrijeđao profesore. Učenikovo ocjenjivanje profesora, kako je to sam nazvao “po simpatičnosti i strogoći” (osim jedne uvrede) u navedenom tekstu nije bio neposredni povod izricanja spomenute pedagoške mjere.

Vjerujemo da će izrečena pedagoška mjera postići svoj odgojni cilj i da će Nastavničko vijeće moći tijekom školske godine mjeru ukinuti, kako je to i predviđeno odredbama Statuta škole.

I Pored pokušaja RTL televizije i pojedinih listova, da kontaktiraju školu, direktorka ove škole nije bila ljubazna da odgovori medijima. Od internet portala slučaj su objavili Iskon, Monitor, PC chip i Corner, dok je Obiteljski radio posvetio emisiju ovoj temi.

Čak ni majka ovog deteta nije uspela da stupi u kontakt sa školom:

“Najprije sam pokušala razgovarati sa Školom ali mi nije uspjelo a onda sam alarmirala sve institucije ovog sistema koje postoje počevši od prosvjetne inspekcije pa na dalje”

Kažnjeni učenik je otvorio novi blog na blog.hr servisu gde možete pronači i mišljenja ostalih blogera na ovaj vid cenzure. U trenutku pisanja ovog teksta blog kažnjenog učenika nema sadržaj, ne znam da li je reč o novoj cenzuri.

Write a Comment

Comment