in Blog World, Code, Razno

Technorati Tagovi – ili kako povećati posete na blogu [en]

Jedan od načina da pomognete čitaocima blogova, da dođu baš do vašeg sajta jesu Technorati Tagovi.

Šta je Technorati ? Technorati je moćan alat za pretragu blogova- search engine. Trenutno pretražuje 17 miliona sajtova i 15 biliona linkova. Tehnokrati prati šta se ima novo u blogosferi – svetu blogova. Kada na googlu tražite npr. George Bush dobićete link do sajta bele kuće, dok na Technorati-ju, saznaćete šta običan svet svet misli o George Bush-u.

Kako da integrišem svoj sajt sa Technorati-jem? Ovo važi samo za one koji koriste worldpress Blog, ostali neka mali “progugluju” i siguran sam da ima plugina i za njih. Jednostavno dodajte Technorati Tags Plugin u direktorijum za plugine. Aktivirate plugin iz Administracije i postupite po uputstvu za instalaciju plugina. Dodate php kod:
[code lang=”php”][/code]
Najbolje u side bar, i imaćete spisak tagova kao ja na desnoj strani, ispod kalendara. Najtraženiji tagovi biče ispisani i najvećim fontom a oni manje traženi manjim fontom i drugom bojom. I naravno, kada pišete post potrebno je da ubacite “technorati” tagove u post, koji odgovaraju sadržaju vašeg teksta.

Kako Technorati zna da ime nešto novo na mom blogu? Da bi znao da ima nešto novo, ima tri načina. Prvi je da odete na Technorati sajt i pingujete ga sa adresom vašeg bloga. Drugi mnogo jednostavniji i lakši, za one koji koriste neki od sledećih blogova:

  • 1. b2
  • 2. Blogger
  • 3. Ecto
  • 4. MarsEdit
  • 5. Movable Type
  • 6. Nucleus
  • 7. Radio UserLand
  • 8. TypePad
  • 9. WordPress

Za WorldPress potrebno je upisati adresu rpc.technorati.com/rpc/ping. u Options->Writing->Update Services.
Za ostale uputstvo je na Ping Configurations stranici.

Treći je da dodate XML kod u vaš blog koji će da obaveštava Technorati da treba da poseti vašu stranicu

[code lang=”xml”]

weblogUpdates.ping YOUR WEBLOG NAME HERE http://www.YOURWEBLOGURL.com/
[/code]

Technorati ne pretražuje sajtove preko RSS-a već preko HTML stranica, što je dobro jel ako vam je Blog podešen da preko RSS-a čitaoci dobiju samo kratak opis stranice, onda to ne bi bilo dobro za indeksiranje vašeg bloga. Ovako će Tachnorati pročitati tekstove u celosti. I veoma važna stvar je da dodavanjem tehcnorati tagova i vi sami učestvujete u stvaranju novih tagova.

Čak 11% internet korisnika su čitaoci blogova, i svakoga dana na internetu osvane 12 000 novih blogova. Ovo su razlozi zbog kojih bi i vi trebali da vaš blog integrišete sa Technorati tagovima.

Write a Comment

Comment