in Blog World, Razno

Stiže novi WordPress 2.0 a sa njim … [en]

wordpress

Ako sebe nazivate blogerom onda ste sigurno čuli za WordPress. WordPress je najpopularnija blog platforma, koju možete sami hostovati, što znači da dobijate kompletan softver. Sa Pluginovima i Temama možete ga u potpunosti personalizovati.

Još uvek 2.0 verzije nije zvanično puštena u promet, osim za beta testere, ali već znamo šta nas očekuje u novoj verziji ove blog platforme. Pa da krenemo …

  • Lista temi sa slikom kako će teme izgledati u akciji – U staroj verziji WordPress-a morali ste prvo da aktivirate temu, da bi ste videli kako će se ona uklopiti u vaš blog. Ponekad autori izmene temu pa vi ne znate kako ona zaista izgleda, ovako će autori uneti sliku screenshot.png u folder teme, tako da ćete i posle nekog vremena kada autor iymeni temu znati šta tačno downloadujete.
  • Prava pristupa – Do sada je prvo pristupa bilo rešeno sa user levelom koji se kretao od 0 do 10, pa je tako administrator imao 10, a korisnici sa različitim pravima manji user level. Sad je poboljšano tako da su prav mnogo fleksibinija. Tako na primer imate funkciju current_user_can() koja vam vraća mogučnosti trenutnog usera, koja se kreću od moderate_comments, pa do publish_posts.
  • Prelazak sa drugih blog sistema – je vema jednostavan i lak. Bilo da ste trenutno na Bloggeru ili Moveable Type blogu, ili bilo kom drugom. Moguće je i ubaciti podatke u bazu preko RSS-a, što je veliki plus novoj verziji.
  • Ugrađen cešing – Kešing je čuvanje fajlova kako bi se stranice brže učitavale. Koncept nije nov , tako da svaki broeser ima svoj keš, u kome čuva fajlove dok surfujete internetom. WordPress 2.0 ima ugrađen kešing. Kada se stranica otvori jednom ona se čuva na fajl sistemu servera, i brže će se učitatai za svakog sledećeg posetioca.
  • Upload slika – U prošloj verziji u admin panelu je bila Upload kartica, nje više nema, sad je upload u editu Postova, odakle možete uploadovati sliku i sa drug and grop da je jednostavno ubacite u vaš post. Ovo je zaista dobra promena i veoma korisna, na žalost ova opcija je zadavala dosta problema testerima. Šta će na kraju izaći u verziji 2.0 staje da vidimo.
  • Povezivanje sa blog mrežama – Integracija sa blog mrežama i servisima kao što su Flickr , del.icio.us ili Digg. WordPress ima integrisanu alatku koja dozvoljava pretraživačima da razumeju vaš odnos sa ostalim blogerima, a zove se XFN (XHTML Friends Network). XFN dozvoljava da vaše linkove podelite u grupe, kao što su prijatelji i saradnici ili neka druga grupa, i čak možete da označite osobe koje znate lično tj fizički.
  • Anti Spam ! – WordPress stiže sa Akismet-om antispam filterom, koji se pokazao kao jedan od boljih. Jedino korisnici moraju da se registruju za API ključeve na WordPress sajtu.
  • Ritch Text Editor – TinzMCE – je javaskript Rich Text editor koji je user frendly posebno za one korisnike koji vole Microsoft Word, pošto izuzetno liči na njega, ali za sada ga još ne treba koristiti počto ume da zabrlja sa HTML kodom, da ne zatvori tagove i slične brljotine. Ali on će napredovati pa možemo i ovde očekivati poboljšanja.
  • WP kao content managment sistem – WordPress možete pretvoriti u običan sajt sa odličnom administracijom, i naprednim mogučnostima, uz male izmene, tako da niko i ne može pomisliti da ovo blog sistem. Primer je sajt New Covenant Community Church.

Write a Comment

Comment