in Blog World

Posetioci sa diga vs posetioci sa googla [en]

diggvsgoogleU blogosferi se povela diskusija o kvalitetu poseta sa google pretraživača i posetioca sa digg servisa. O ovoj temi su pisali najpoznatiji svetsku blogeri kao što su Problogger, Neil Patel, i mnogi drugi.

Chitika, servis za prikaz reklama na blogovima, svojstven po tome što prikazuje isključivo tehničke proizvode sa linkovima do prodavnica, je sproveo analizu svojih logova i tako došao do veoma zanimljivih podataka.

Analiza logova

  1. U analizu su ušli logovi od 26 Februara, do 28 Marta 2007 godine. Obrađena je milijarda prikazanih reklama, i milion klikova.
  2. U analizu su uključeni sajtovu koji koriste Chitika | RPU (linkovi do sličnih proizvoda). RPU je na svim sajtovima pozicioniran ispod teksta, pa je samim tim ovim tim analiza preciznija, jer se ne mogu porediti reklme na različitim pozicijama, iznad i ispod tekstova. Broj klikova za reklame na različitim pozicijama se uvek razlikuje, ponekad i drastično.
  3. Zatim su filtrirani samo sajtovi koji imaju posetu sa digg servisa. Na ovaj način sajtovi koji imaju ogromnu posetu sa googla, a nemaju posetu sa digg-a ne mogu da “iskrive” rezultat analize.
  4. Na kraju su sračunati prikazi i klikovi sa digg-a i sa googla, i izračinat je procenat klika za posetioce sa oba sajta.

digg vs google

Konačno rezultati

  1. Za 31 dan poseta sa googla rezurtiralara je klikovima od 0.97% dok su posetioci sa digga kliktali u samo 0.33% slučajeva.
  2. Digg posetioci koji dođu na vaš sajt su 3 puta manje raspoloženi da klikću na reklame od posetioca koji dolaze sa google pretraživača.
  3. Sajtovi koji se bave temama kao što su apple, igrice, linux itd. imaju veliku posetu sa digg servisa. Ovo potvrđuje da je prosečan digg posetilac, fakultetski obrazovan, napredan korisnik interneta.

Da li vredi trošiti vreme na digg servis ? Na ovu temu su pokušali da odgovore islusni blogeri

  1. How to get the most out of digg trafficNeil Patel
  2. How to Build a ‘Digg Culture’ on your BlogProblogger.net
  3. How To Monetize DIGG Traffic ImmediatelyTechSoapBox (via BlogHerald)

Write a Comment

Comment