in Blog World

Blog spam servis ili spameri napadaju [en]

Upravo sam pročitao vest, na ProBloggeru, da je startovan servis koji naplaćuje uslugu spamovanja komentara na blogovima. Komentari na popularnim blogovima, imaju uticaj na SERP, tj poziciju na pretraživačima , i mogu biti izvor kakve-takve posete.
Ovaj servis je angažovao spamere koji će ostavljati regularne komentare, na bogovima čiji su posetioci i vaša ciljna grupa. Blogovi se u određenoj meri mogu zaštititi od spam botova koji pretražuju internet i ostavljaju generičke komentare. Protiv ovog servisa captcha zaštita ostaće nemoćna, dok šansu da se izbori i protiv spamera u ljudskom obliku ima Akismet, koji bleži IP adrese spamera na svom serveru, koje prijavljuju blogeri i na taj način zaustavlja svaki sledeći pokušaj spamovanja. Ako ne koristite Akismet, pročitajte tekst “ Akismet – ubica SPAM komentara!“, i instalirajte ovaj anti-spam alat.

Nofollow atribut pomaže pri zaštiti od spama, ili možda ne ?

Za prevenciju ovakvog spama, dobro je i da podesite nofollow, za linkove u komentarima. Nofollow atribut u linku će reći pretraživačima da ga ne prate i ne računaju pri indeksiranju stranica. Ovako se sprećava spam-indeksiranje, i zloupotreba komentara za seo optimizaciju. Ovako je u teoriji dok je u praksi malo drugačije.

Ipak istraživanja su pokazala da i nofollow linkovi imaju uticaja na seo optimizaciju. Google zavnično ne prati ovakve linkove dok su istraživanja pokazala da ih prati i da ukoliko je sajt indeksiran i ima regularne dolazne linkove računa i nofollow linkove što nije dobro. Yahoo ih prati ali ih neće računati u rangiranju. MSN Search ne računa ove likove pri rangiranju, ali nije poznato da li ih i prati. Ask.com ne podržava nofollow atribut, pa će linkovi sa nofollow biti uračunati pri rangiranju stranica.

Nisam ostavio link do ovog spam servisa, to je uradio Darren (ProBlogger), pa na njegovom blogu možete pronaći ovaj link.

Write a Comment

Comment