in Blog World

Blog Day 2007 [en]

Blog Day

Ovo je moj prvi post posvećen današnjem danu bloga koji je poznatiji kao BlogDay. Kako nalaže tradicija ovog svečanog dana predstaviću vam 5 blogova koji se izdvajaju svojim kvalitetom i koji bi mogli da se nađu i u vašem RSS čitaču.

ProBloggerProBlogger – Čovek kojem je blog od hobija prerastao u profesiju. Zanimanje: bloger. Počeo je da bloguje 2002 godine o pop kulturi i ličnom životu, a danas je najpoznatiji bloger na mreži. Njegov blog posečuju svi koji žele da saznaju kako najlakše i najbolje komercijalizovati svoj blog, ili da pojednostavim koji žele da zarade od blogovanja. Najnovije vesti iz sveta online oglašavanja, i afiliate i oglasnih mreža, ali i tekstova namenjenih početnicima koji tek počinju da pišu ili žele da otvore svoj prvi blog. Daren će im pomoći da se odluče za prave blog alatke, odaberu temu o kojoj žele da pišu, i da povećaju posetu na svom blogu. Oblast koju Daren pokriva je veoma široka, on piše o SEO-u, copywriting-u, e-marketingu, i sve to u direktnoj primeni na toliko popularni blog. Pre skoro mesec dana Darenov sajt je prerastao u portal, i dobio nov profi dizajn. Ovo je lokacija na kojoj se mnogo toga može naučiti, a za sve tajne koje vam Daren otkriva neće vam tražiti ni cent. A i zašto bi kada je od Google oglasa kupio kuću.

JohnChowJohnChow – kontraverzni bloger, koji je bio banovan od strane Googla, tako da se u rezultatima pretrage na njegovo ime nije pojavljivao njegov blog. Google je banovao ovog blogera zato što je gradio linkove ka svom sajtu na kako oni to zovu neprirodan naćin, koji je u suprotnosti sa Google politikom o građenju linkova. Naime, John je pisao recenzije o proizvodima i sajtovima, a za uzvrat tražio link do svog sajta i link to recenzije koju je napisao, sa anchor tekstom “Make Money Online”. Posle ove kampanje Johnova zarada je vrtoglavo skočila, popela se na nekih 12 000 dolara mesečno. Sukob sa Googlom nije preterano naškodio John-u, čak šta više posle njega njegov blog je dobio na popularnosti, i broj RSS čitača je naglo skočio. Nije slučajnost zašto je ovaj bloger toliko uspešan, da ni Google nije mogao da ga zaustavi. Milsim da bi ovo trebalo da vas zainteresuje.

CopyBloggerCopyBlogger – pisanje bloga iziskuje mnoga znanja, i jedno od tih znanja jeste copywriting. Ovo je lokacija koju profi blogger ne bi smeo da propusti, jer svako može napisati tekst, ali napisati kvalitetan tekst, to je već nećto za šta je potrebno uložiti više energije i znanja. CopyBlogger u RSS čitaču će vam doneti mnogo kvalitetnih i neophodnoh informacija o copywriting-u. Kako napisati naslov koji će privući veliku pažnju i doneti mnogo poseta? Koje su nakčeše greške pri pisanju tekstova? Kako napisati tekst koji će da privuče linkove, i poveća posetu? Kako da nađem vremena za pisanje tekstova na blogu ? Na sva ova pitanja najbolje će vam odgovoriti ovaj bloger.g

PerformancingPerformancing – Nisam bio siguran da li ova lokacija može da prođe kao blog, pošto je u pitanju blog mreža, ali ipak pošto mi je ovo jedna od omiljenih lokacija koja ima veze sa blogovima nisam mogao da odolim a da je ne stavim u listu. Moto ove mreže je “Helping Blogger Succeed”. Veoma kvalitetni tekstovi o temama koje zanimaju sve blogere. Više autora piše na ovoj mreži tako da su i teme raznolike, i pisane iz različitih uglova, što je kvalitet više za ovu lokaciju. Ova mreža ima i forum na kojem možete razmeniti mišljenja sa drugim blogerima.

Biznis BlogBiznis blog – Na listi se našao i jedan domaći blog, svima poznat pa neću trošiti previše reči na njega. Domaći blogovi su u manjini na ovoj listi zato što u poslednjih 6 meseci slabije pratim dešavanja na domaćoj blogosferi. Planetoid je agregator koji volim da posećujem, a ovaj blog je jedan od ohin koji odskaču kvalitetom tekstova. Naravno da ima još blogova na domaćoj sceni koji zavrednjuju pažnju, ali eto imam vremena do sledećeg Blog Day-a da više pažnje posvetim domaćoj sceni.

Write a Comment

Comment