in Blog World

Akismet – ubica SPAM komentara! [en]

Na sajtu PreviewGadgets već neko vreme koristio sam Bot Check plugin koji korisniku prikazuje sličicu sa slučajno izabranim slovima i brojevima, koje korisnik mora da unese da bi ostavio svoj komentar. Ali botovi koji spamuju blogove su postali “pametniji” i razbijaju sve “captcha” plugine.

AkismetPostalo je zamorno svakog dana brisati spam komentare na blogu, tako da sam odlučio da isprobam Akismet, plugin koji radi na sasvim drugom principu. On će svima dozvoliti da ostave komentare, ali će one koje prepozna kao spam, izdvojiti. Akismet bez greške filtrira spam komentare. Sada mi na e-mail stižu samo obaveštenja o realnim komentarima. Sve spam komentare koje je Akismet zarobio možete pregledati, da se uverite da nije neki komentar greškom označen kao spam, i možete ih sve obrisati jednim klikom. Za sve one koji dobijaju gomilu spama sa svojih blogova Akismet može doneti preko potrebno olakšanje.

Akismet zarobio spam

Akismet se može instalirati na svim WordPress blogovioma, ali na njihovom sajtu kažu da se obratite njihovim development timu ako želite da Akismet implementirate na neki drugi blog softver ili čak CMS. Za aktiviranje Akismeta je potreban WordPress API key, koji dobijate registracijom na WordPress sajtu, a da pri tome ne morate da kreirate blog na njihovom hostu.

Akismet će za svaki komentar da šalje upit svom serveru koji će da utvrdi da li je u pitanju spam ili ne, što znači da će vaš plugin da se razvija i da “uči” kako da savlada spam kako se aplikacija na serveru bude razvijala. Ovaj plugin se uspešno bori i protiv ne-engleskog spama, Akismet ima zadovoljne korisnike od Francuske do Japana.

Akismet je besplatan za sve blogera, ali postoji i komercijalna verzija koja košta 5 dolara mesečno. Šta su prednosti komercijalne verzije ?

  • Komercijalni korisnici imaju prednost nad besplatnim
  • Servis je brži i pouzdaniji
  • Nema ograničenja u protoku i zagušenja
  • Prioritet kod obaveštavanja o update-ima

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • Blog spam servis ili spameri napadaju - Đukijev blog

    […] zaustavlja svaki sledeći pokušaj spamovanja. Ako ne koristite Akismet, pročitajte tekst “ Akismet – ubica SPAM komentara!“, i instalirajte ovaj anti-spam […]