in Licne teme, Razno

Zapaliti preko grane ? [en]

Juče odem do Beograda sa da se vidim sa drugom sa više (Viša Elektrotehnička). Zove se Saša a živi u Šapcu. Dogovor je u 4 kod Konja. Naravno ja kasnim ni manje ni više nego 40 minuta, ali nemojte da mislite kako sam neodgovoran, razlog je što kad god se dogovorim sa njim da se nađemo, obavezno ga čekam po sat vremena da dođe. Tako da sam ovog puta mislio da će on kao po “dobrom” običaju kasniti, ali pogrešio sam. Ali sada je dogovor pao da obojica uvek budemo tačni, pa videćemo.

Odemo do Platoa u Knez Mihajlovoj, treba da nađe neku dobru knjigu za PHP. Malo sam zatečen, znam da nikad nije imao takvih ambicija. Jesmo radili c i c++ u skoli, ali njega to nije preterano zanimalo. Sednemo u baštu, baš tu isped Platoa i naručimo kapućino nes kafu i po sok. Posle nekih neobaveznih tema, počne on da mi priča kako planira da za nekih šest meseci ode u Beč.
Tamo ima nekog ro?aka, strica ako se dobro sećam. Taj njegov rođak, je posle nekog kursa, ne zna tačno koji je kurs ni za šta se specijalizovao tačno, ali meni se čini da je to neki majkrosoftov kurs, ode u Beč gde sada ima platu 12 000 evra. Nije greška u kucanju, ponoviću 12 000 evra. I još kaže da nije bio nikakv stručnjak za kompijutere. Zato sad Sale hoće da nauči neki jezik koji je veoma tražen, kako bi lakše našao neki poslić. Ja mu kažem da je najbolje da uči C# .NET jer je to jako traženo i biće tako narednih 10 godina. Rođak će ili da ba ubaci tamo gde on radi, ili će mu naći neki drugi posao.

Daleko od prijatelja, od uspomena, od rodnog grada. Sa time se mora pomiriti svako ko ide preko grane. Ali i sa lakšom zaradom, boljim putevima i visokim stanardom. Sve to na vagu pa šta presudi. Ja još uvek ne razmišljam da palim napolje, a i ako bi se odlučio na to bila bi to Amerika, Engleska ili Australija.

Write a Comment

Comment

 1. Kaze se “u Sapcu”, a ne “u Sabcu”..

  Drugo, PHP i nije nesto podrzan od Microsofta. Oni furaju svoj ASP i .NET platformu..

  Trece, bez namere da omalovazavam ikoga, tesko da njegov rodjak ima toliku platu, ako je zavrsio samo jedan kurs. Pre bih rekao da je u pitanju vise MS kurseva, od kojih su neki specijalisticki. Naravno, za te kurseve treba platiti podosta, ali posao nije zagarantovan. Prosecna plata je izmedju 1000 i 2000 evra, zavisi od mnostva stvari. Iskusni programeri zaradjuju i do 5000 evra mesecno. Tako da mi se doista cini neverovatnom prica o 15000 evra.

 2. Nisam ni reako da je PHP podrzan od Microsofta, vec da je on hteo da uci PHP, a ja ga savetovao da je bolje da radi C#

  Ni ja ne verujem da ima bas 12 000.
  Mislio sam na neki kurs kao što je MCSD ili nešto slično.

  Hvala što si ukazao na gramatičku grešku.