in Licne teme, Putovanja, Razno

Letovanje 05 – Valdanos [en]

Ove sezone sam na letovanje otišao u Valdanos, kako mi rekoše predivno odmaralište okruženo maslinama. Da je okruženo maslinjacima – jeste a da je predivno – pa to ne mogu da potvrdim.

Valdanos je vojno odmaralište koje se nalazi sa zapadne strane od Ulcinja udaljeno nekih 5 km. Kada dolazite sa magistrale, i skrenete gde se nalazi srelica na kojok piše “Valdanos” treba vam nekih još 5 km da zaobiđete planinu i spustite se u odmaralište.

Odmaralište je u stanju u kakvom nam je i vojska, – propalo, počevši od staze koja ide uz obalu, preko neokrečenih zidova i nesređenih terena za mini golf, pa do tuševa na plaži i rasvete koja ne radi. Staza za šetnju koja ide uz obalu Valdanosa je ispucala i okrnjena sa svih strana, kada su veći talasi prepuna bara koje morate da preskačete. Plaža je šljunkovita sa delom gde je sitni presak koji je dovožen iz Ulcinja, ali kako se protiv prirode ne može usled plime i velikih talasa, vetra i kiše, dobar deo peska povuklo je more. Tako da kada sam ja bio u Valdanosu plaža je bila u dosta lošem stanju.

Od dodatnih aktivnosti, gostima je na raspolaganju mali bazem, mini golf, stoni tenis, boćanje, košarka i fudbal. U ovoj uvali nalazi se glavni restoran, na samoj obali riblji restoran, disko – bar koji se nalati na drugom kraju plaže, i jedna trafika. Gosti su smešteni u bungalove ili u kamp prikolice. Ako ste smešteni u kamp prikolicu imate zajednički WC, dok ako koristite bungalov, koji je za 4 ili 6 osoba imate odvojene sobe, kuhilju sa športetom i frižderom i terasu.

More je izuzetno čisto, veoma slano i bogato jodom. S obzorom na kamenitu plaži ulazak u more nije baš jednostavan zbog povećeg kamenja na koje se možete raseći ako niste dovoljno pažljivi. Za ovu uvalu je karakteristilan veliki broj morskih ježeva koji će vas dočekati na ulasku u more, ali uprava je ove sezone očistila sve morske ježeve, tako da su samo ronioci iz malo večih dubina vadili ove bodljikave životinje.

Uveće možete izaći na živu muziku u neki od dva restorana. U restoranu u koji sam ja svraćao svirao je bend Ritam Srca iz Trstenika, i mogu ih pohvaliti da veoma dobro sviraju. Najbolje je doći sa kolima i onda možte da izađete uveče u Ulcinj, Budvu, Sutomore Petrovac i slično, jer je taxi skup, a sve je od ove uvale dosta daleko. Taxisti naplačuju 5 evra od Valdanosa do Centra Ulcinja, a Vojni prevoz je 1,5 e za istu relaciju i ide samo pre podne u 9 i vraća se nazad u 13:30 , uveče ne ide.

Priroda je stvarno prelepa i ova uvala maslina je dobro mesto za one koji traže mir da se odmore od gužve. Znači za odmor DA za provod NE.

U sledećem postu očekuje vas galerija slika.

Write a Comment

Comment

  1. Djuki, tekst o Valdanosu je sasvim korektan i oslikava ovo odmaraliste upravo onakvim kakvo je. Pomenuo si sportske terene i zivu muziku u vecernim casovoma, ali nisi naveo takmicenja preko dana na tim terenima i animaciju gostiju i dodele diploma za rezoltate ostvarene na takmicenjima gostiju u sporovima i igre na bazenu. Ritam srca je OK.

  2. U VALDANOSU SAM LETOVAO 10 PUTA.NEMOGU SE POMIRITI DA JE ZATVOREN. TO JE RAJ NA ZEMLJI.BEZ OBZIRA NA CENU UVEK BIH SPAKOVAO SVOJ SATOR I VRATIO SE VALDANOSU.

  3. Ovaj deo Crne Gore je poseban i divan. Medjutim, mnogo je specifican. Ljudi se u njega zaljube ili ne. Ako ne, bolje da i ne dolaze vise. Ako da – morace natrag kad tad!