in Događaji, Kompjuteri i IT

Zašto ste morali biti na WebCamp-u u Zagrebu [en]

Ovog vikenda u Zagrebu održao se prvi Web Camp koji je okupio open source zajednice iz Hrvatske. Šest korisničkih grupa i organizacija zajedno su organizovale ovu jednodnevnu konferenciju namenjenu web programerima. ZgPHP, Python HR, HrOpen, CodeAtSix, Flash.hr i Hujak (User grupa Java programera) potpomognuti Microsoft zajednicom.

Pravac – Zagreb

 

Veliko interesovanje na WebCamp-u u Zagrebu

Veliko interesovanje na WebCamp-u u Zagrebu

U petak smo se smestili u voz i uputili ka Zagrebu kako bismo se družili sa kolegama iz regiona a vratili smo se puni pozitivnih utisaka. Predavanja su bila organizovana u dve sale pa smo uvek morali birati između dva predavanja koje ćemo da slušamo a koje ćemo propustiti. Često odluka nije bila laka, jer su predavanja bila veoma kvalitetna, a teme veoma privlačne.

Konferencije su mesta na kojima ćete se povezati sa ljudima, imati priliku da popričate sa njima i pitate ih šta god da vas zanima, a to je značajnije od samih predavanja. Predavači dolaze na ovakva predavanja jer žele da podele i svoja iskustva i svoje znanje, koje su stekli kroz praktičan rad, i biće im zadovoljstvo da odvoje vreme za vas na druženjima pre i posle same konferencije.

Vaše znanje i interesovanja treba da širite, a konferencije će vam u tome pomoći, što znači da treba da slušate i predavanja koja nisu usko vezana za vaš posao i vaša trenutna interesovanja. Zato sam se i odlučio da čujem nešto više o Erlang jeziku o kojem nisam znao apsolutno ništa. Predavač Saša Jurić je predstavio priogramski jezik Erlang tako što je “zaronio” u samu dubinu ovog jezika i predstavio sve njegove prednosti koje mogu iskoristiti sistemi kojima je skalabilnost prioritet.

Highlight predavanja

Ilija Studen

Ilija Studen govori o tome kako se “zakopao” sa verzijom 3

Tomislav Capan i Luka Kladarić pričali su o svojim iskustvima u radu distribuiranog tima, gde smo moglu da čujemo nešto o tome kako treba organizovati tim koji se širi i čiji su članovi dislocirani. Tomislav Caplan je predstavio prednost i jednostavnost Trello aplikacije i KanBan metodologije rada, koju je u poređenju sa SCRUM metodologijom fleksibilnija i manje striktna, pa je pogodnija za samoorganizovane timove. Zanimljivo je napomenuti da je KanBan korišćen u Toyoti koja je poznata po svojoj inventivnosti kada je u pitanju organizacija proizvodnje. Luka Kladarić radi u timu koji stoji iza veoma popularnog i posećenog web sajta deviantart.com tako da smo imali priliku da čujemo kako izgleda organizacija tako velikog i uspešnog tima.

DobarKod

DobarKod

Ilija Studen je pričao o problemima i greškama koje je njegov tima imao u toku razvoja treće verzije ActiveCollab-a. Razvoj treće verzije je trajao suviše dugo, rad programera nije bio vidljiv, nova verzija dugo nije izlazila na tržište a moral tima je drastično opao. Prodaja je stagnirala, a kupci su bili manje zadovoljni. U toku razvoja treće verzije morali su i da održavaju i ispravljaju bugove na tekućoj verziji što je trošilo energiju tima. Jednostavno programeri vole da se ono što naprave i koristi, i da što pre dođe do korisnika. Sve je počelo time kako su samo hteli da “malo” izmene dizajn aplikacije.

Ono što je Ilija naučio, a mi treba da usvojimo jeste da što pre izbacujemo verzije svojih aplikacija baš onako kako se to i radi u aglilnim timovima. Klijenti će ćesto dobijati nove verzije proizvoda, reagovati na njih, a tim će biti prezadovoljan.

Senko Rašić iz firme DobarKod, pričao nam je baš o dobrom kodu, i kako njegov tim koristi unit testove da bi poboljšao kvalitet aplikacije i procesa razvoja. Osim unit testova Senkov tim pre svakog merge-a funkcionalnosti tim radi code review u kojem će utvrditi da je kod zaista dobar, i ima li mesta za refaktoring. Imali smo priliku da i nakon predavanja na druženju popričamo da Senkom koji nam je dao konkretne savete za uvođenje unit testova u razvojni tim.

Greške se cene

Slušajte ljude koju su spremni da sa vama podele svoje greške i neuspehe, jer to znači da uče, rade i napreduju. Izbegavajte oni koji “znaju sve” i “nikad ne greše”, jer oni tako prikrivaju svoje neznanje. Svi mi grešimo, gotovo svakodnevno, tako je bilo i biće. Učite iz svojih ali i tuđih grešaka. Samo najbolji će svoje najveće greške podeliti sa drugima. Nije sramota grešiti, ali jeste sramota ako se iste greške ponavljaju.

Konferencije su idelana mesta na kojima možete proveriti svoj ego. Nakon što odslušate predavanja, popijete nekoliko piva sa kolegama i popričate sa predavačima i zapitate se koliko puta ste u tom danu shvatili da neke stvari radite pogrešno i rekli sebi “Glupane”. Sasvim je u redu da shvatite da ste grešili i da možete bolje. Čim prihvatite svoje greške brzo ćete učiti i napredovati. Ako vam se dešava da nakon što na konferenciji čujete gomilu informacija, ideja i iskustava, mislite da sve radite ispravno onda imate problem sa egom, koji će vas zaustaviti u procesu učenja i napredka.

Osmeh protiv baklje

Druzenje posle WebCamp konferencije

Druzenje posle WebCamp konferencije

Prve večeri dok smo uživali u pivu i dobrom društvu, momku koju je došao da se druži sa nama, nepoznati huligan je razbio staklo na kolima i ubacio baklju koja je zapalila zadnje sedište i auto napunila dimom. Srećom jedan momak iz naše ekipe je brzo reagovao i izbacio baklju iz kola. Auto je sa BG tablicama, a vlasnik auta u Zagrebu živi već nekih 6 meseci. Taj incident jeste malo pokvario lepo veče, ali jasno je da organizatori nisu mogli da predvide da se ovo može desiti.

Sutradan su, na predlog organizatora, učesnici sakupili novac koji je predat vlasniku zapaljenog auta. Ovaj gest dobre volje jeste dokaz da su ovakvi incidenti usamljeni. Jedan huligan ne može da pokvari utisak da sam u Zagrebu sreo i upoznao dobre i otvorene ljude koji su nas srdačno dočekali. Zagrepčani koje sam sreo i upoznao u ova tri dana bili gostoljubivi i uvek raspoloženi da pomognu i popričaju, tako da sam siguran da ću ponovo posetiti ovaj lep grad.

WebCamp organizatori su uradili sjajan posao, i podstakli nas da bolje i više radimo na organizaciji PHP zajednice u Srbiji. Na WebCamp-u smo čuli sjajna predavanja, odlične priče i upoznali sjajne ljude sa kojima ćemo ostati u kontaktu. Iskustvo i druženje koje ne treba propustiti.

Dodatak – Slajdovi sa predavanja

 • Josip Maslać – Apache Solr – zašto i kako ga koristiti – Slajdovi
 • Zdeslav Vojković: Flask – Python web microframework – Slajdovi
 • Merlin Rebrović – Programiranje je samo pola priče – Slajdovi
 • Dražen Lučanin – OpenStack – izgradite svoj oblak! – Slajdovi
 • Goran Peretin – Razvoj distribuiranih web sustava – Slajdovi
 • Aljoša Mohorović – Kako pretjerati s jednostavnom idejom? – Slajdovi
 • Saša Jurić – Erlang u praksi – Slajdovi
 • Tomislav Capan – Razvoj u distribuiranim timovima uz Kanban i Trello – Slajdovi
 • Senko Rašić – Tri koraka do boljeg koda – unit testing, code reviews, automatizirani build – Slajdovi
 • Swizec Teller: Why programmers code at night? – Slajdovi
 • Lucijan Blagonić: responzivan web dizajn u praksi – Slajdovi
 • Zoran Ugrina: MongoDB – usporedba u odnosu na relacijske baze podataka – Slajdovi
 • Marko Dugonjić – Gradimo za ljude – Slajdovi

Write a Comment

Comment

 1. Lucijan Blagonić odlicno predavanje, steta sto se nije moglo detaljisati u vezi primera tj. obraditi backend resenja koja moraju pratiti agilan sajt i dizajn…

  @baklja
  nazalost to nije izdvojen slucaj, dok prvi huligan ne bude drakonski kaznjen ovo nece prestati.

Webmentions

 • Programeri, priključite se! -WebCamp | PHPSrbija December 3, 2012

  […] je po prvi put organizovana ova konferencija a kako je bilo možete pročitati kod Milana i Ivana na blogu.    Ove godine ekipa koja organizuje je još brojnija a oraganizatori obećavaju […]