in Internet, Kompjuteri i IT, Razno

Virus oborio rusku berzu [en]

Napad na berzu
marketMaliciozni virus uspeo je da obori rusku berzu u četvrtak. Ruski trgovinski sistem (RTS), morao je da prekine sa svojim aktivnostima, na sva tri tržišta u vremeno od 13:15 do 14:20 GMT, pošto je virus inficirao računarske sisteme. Virus je povećao izlazni saobraćaj mreže, što je dovelo do prekida u normalnom funkcionisanju mreže.

Dmitri Šacki, predsednik RTS-a je izjavio da je Virus ušao u sistem preko sistema za trgovinu koji se nalazi na internetu, a koji je bio u test fazi. Berza pokušava da smiri zabrinutost zbog izloženosti podataka i celog sistema tokom napada.

Crv Kama Sutra
Napad na ruski finansijski sistem se desio dan ranije pre napada široko rasprostranjenog Kama Sutra crva. Crv nije bio toliko opasan kao što se očekivalo, ali je ipak naterao ljude u Milanskoj gradskoj opštini, da posle saznanja da su im kompijuteri zaraženi ovim crvom, isključe 10 000 kompijutera. Giancarlo Martella, Milanski savetnik za tehničke inovacije izjavio je da se virus raširio po celom sistemu u da su bili prinuđeni da ugase kompijutere kako ne bi izgubili podatke.

Ajit Pillai, menadžer za U.S. bezbednost u kompaniji Watchguard Technologies Inc., je izjavilo da, 10 procenata njihovih mušterija je zaraženo ovim crvom, ali da su “pratili instrukcije” i uspeli da se reše malicioznog crva.

Crvi su obično dizajnirani da pomognu spamerima i hakerimau napadima, ali ovaj crv uništava dokumenta i zato je opasniji od ostalih crva. Kama Sutra nije toliko rasprostranjen kao neki poznatiji crvi, razlog što pričamo o njemu jeste zato što je destruktivan. Potrebno je ažurirati svoj antivirusni softver, kako bi ste smanjili rizik napada sa interneta.

Write a Comment

Comment