in Software

Aptana – IDE za HTML, CSS i JavaScript [en]

AptanaAptana je veoma kvalitetan IDE (Integrated Development Environment) za razvoj dinamičkih web aplikacija. Svaki programer zna koliko je dobar IDE važan za udoban rad. Ova robusna aplikacija se pokreće na Java platformi, što će reći da guta dosta memorije. Za sada sam Aptanu koristio za pisasanje CSS fajlova, pa sam se oduševio “asistentom koda” koji će vam za svaki CSS atribut izlistati koji ga browseri podržavaju. Ovo vam može olakšati muke kada pokušavate da uskladite CSS dizajn u firefox-u i explorer-u, što nekada može biti prava noćna mora!

code assist

Jezici koje podržava su: HTML, JavaScript i CSS. Kada bi podržavala i PHP oprostio bih joj “gutanje memorije”. JavaScript i DOM dokumentacija je integrisana u Aptanu pa će vam uvekl biti dostupna dok programirate. Aptana proverava vaš kod dok ga pišete, što je velika pomoć ali opterećuje memoriju.

Aptana je potpuno besplatna i otvorenog je koda tako da se očekuje dalji razvoj. Razvijene su verzije za Windows, Linux kao i Macintosh operativne sisteme.

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • Kako izmenuti boju pozadine u tekst editoru Aptana 3 | Novii blog

    […] Citat sa sajta ivandjurdjevac.me Aptana je veoma kvalitetan IDE (Integrated Development Environment) za razvoj dinamičkih web aplikacija. Svaki programer zna koliko je dobar IDE važan za udoban rad. […]