in Internet, Kompjuteri i IT, Razno

Neumorni Google [en]

Google Earth u kolima ?!

Jedan od osnivača kompanije Google, Larry Page na CES-u 2006 u Las Vegasu, prikazao je prototip proizvoda koji je kompanija Google razvila zajedno sa proizvođačem automobila VW. Proizvod praktično integriše GoogleEarth u vaša kola. Uz pomoć ekrana na kontrolnoj ploči, možete da dobijete uputstvo za vožnju do određenog mesta, obavljate traženje cilja ili lokalno pretraživanje koristeći onscreen tastaturu.

Google je najavio Google Local za BlackBerry platformu koji je i danas dostupan kao demonstracija cell-phone-friendly servisa.

google

Dok je opisivao CES kao konvenciju na koja skuplja štrebere, Page se požalio kako svoju kameru ne može lako da poveže sa svojim džepnim hard-diskom, zbog nedostatka softvera i otvorenih standarda.

Google Pack

Google je predstavio svoj paket za Windows koji je dostupan i za download. Google kaže da je ovaj paket postati neophodan softver na vaš PC tako lako kao što je odlazak na google pretraživač.

U paket su uključeni:

  • Mozilla Firefox
  • Ad-Aware SE Personal
  • Norton AntiVirus 2005 Special Edition
  • Adobe Reader 7
  • Google Earth
  • Picasa
  • Google Desktop
  • Google Toolbar
  • Google Talk

Opciono možete odabrati, Trillian, GalleryPlayer HD Images i RealPlayer. Na CES-u su i demonstrirali instalaciju ovog paketa. Zaista je jednostavno, kliknete na download, prihvatite licencu, a instalacija će raditi u pozadini. Aplikacije će se automatski update-ovati. Page je istakao činjenicu da instalciji nije potrebna navigacija, i da nećete biti uznemiravani sa upgrejdovanjem i ne treba da se brinete da programi u paketu ne promene vaša podešavanja sistema bez vašeg znanja. Ovaj paket će sigurno biti veliki hit. Jedino mi nedostaje Word procesor i Excel.

Google Video prodavnica.

Ovaj novi Google-ov servis su predstavili već pomenuti Page i Robin Williams. Ovo će biti inovativan servis, ali nažalost Page je najavio da servis neće biti besplatan. Google Video prodavnica, ukoro će se pojaviti na internetu sa oko 3000 naslova za download. Večina naslova doći če od CBS-a , NBA, Clasic Media, zatim crtaći kao što su Rocky & Bullwinkle and Tennessee Tuxedo, Charlie Rose, Porchlight Entertainment, i Sony BMG. Page se nada da će rezolucija biti 640×480 što je napredak posle 320×240 iz iTunes Music Store.

Korisnicima će biti dostupno 30 sekundi, a moće će da uplate i bez prekida nastave sa gledanjem. Iako Page nije detaljisao o načinu plaćanja rekao je da će kreditne kartice biti povezane sa google ID nalogom.

Trenutno Google Video prodavnica, dostupne je samo za Windows, dok je Mac verzija u priprmi. Page je najavio i verzije za druge OS prvenstveno za Linux. Page je takođe rekao da Google nije uradio posao kao što je trebao, kada su u pitanju drugi operativni sistemi, ali se on nada promeni na tom planu.

Na kraju je Page čitao pitanja, u kojima mu je pomagao Robi koji je uglavnom zbijao šale. Prvo pitanje j bilo u vezi Google PC-a koji se još uvek nije pojavio iako je njegovo pojavljivanje već bilo očekivano. Page je izbegao ovo pitanje, tako da možemo zaključiti da neće biti ništa od Google PC-a.

Ovo je bilo sve sa CES-a u Las Vegasu.

Write a Comment

Comment