in Kompjuteri i IT, Razno, Software

Nescape 8 – dvoglavi web čitač [en]

nescapeProgramerski tim Nescapea je predstavio “dvoglavi” web čitač Nescape 8. Tačnije ovaj čitač weba kombinuje jezgra Firefox-a 1.0.3 i Explorera verzije 6. Nedostaju mu neki od najkorisnijix Firefoksovih dodataka.

Vi imate mogućnost da birate možete se prebacivati između Firefox i IE prikaza. A kada otvarate stranicu, Nescape će na osnovu spiskova bezbednih i riskantnih lokacija odlučiti u kom prikazu će otvoriti stranicu. Prezentacije sa bele liste se otvaraju u IE, dok se one koji nisu ni na crnoj a nisu ni na beloj listi otvaraju pomoću FF zato što on nije ranjiv na ActivX bezbednosne propuste. Ako pokušate da otvorite lokaciju sa crne liste pojaviće se upozorenje, a ako opet budete uporni i otvorite lokaciju Nescape 8 će blokirati skripte i ostale nebezbednoste funkcije kako bi vas zaštitio.

Možda je mana ovog browsera, što ima funkcija više nego što je otrebno i mogu delovati zbunjujuće na korisnika, pogotovu ako je u pitanju početnik. I još jedna vrlo važna mana je što nema zaštitu od iskačujućih prozora za razliku od FF-a.

Nije više tako jednostavno odlučiti se za web – browser, tu je jednostavni i brzi FF, lepa i prilagodljiva Opera, standardni IE, i sada još novi Nescape koji kombinuje IE i FF, vrlo zbunjujuće.

Ja još ovek ostajem veran Firefoxu – a vi odlučite sami.

Write a Comment

Comment