in Code, Kompjuteri i IT, Licne teme

My dev goals for 2012 [en]

newyeargoals

newyeargoals

Inspirisan člankom 11 Things every Software Developer should be doing in 2012. koji je podelio moj prijatelj Goran, odlučio sam da zapišem i podelim sa vama svoju listu ciljeva za 2012 godinu.

Osvrnuću se na prethodni period, od godinu ili čak dve koliko sam bio manje aktivan na blogu, ali svakako aktivan kao web programer. Predhodni period je bio veoma uspešan za mene, i sada kada se na trenutak osvrnem iza sebe ne mogu da ne budem zadovoljan svojim radom, projektima na kojima sam radio, alatima i tehnologijama koje sam savladao. Ali još važnije je da sam uživao u tom ponekad previše napornom i stresnom procesu učenja.

Uvođenje Codeigniter frejmvorka i razvoj custom CMS-a je obeležilo početak putovanja. Istraživanje Kohana i Yii frejmvorka, su bili samo put do jednog od najuticajnijih fremvorka u PHP zajednici – Zend fremvork-a.

Važnije od alata koje sam koristio jeste primena SOLID principa u svakodnevnom radu, kao i primena dizajn paterna i stalno unapređenje objektno orijentisanog dizajna (OOD).

Razvoj platforme za testiranje studenata u ZF je obeležilo kraj prošle godine, ali i promenu poslovnog okruženja. Napustio sam LINK group, i započeo novo poglavlje u svojoj karijeri.

Vreme je da pređemo na listu ciljeva za 2012 godinu.

 • Pisati, deliti – Mnogo više pisati na ovom blogu, kao i na ProDeveloper-u kako bi svoje ideje zapažanja i znanje podelio sa drugima. Za razliku od proteklog perioda kada sam pisao o Internetu e-marketingu i mnogim drugim temama, u budućnosti ću se fokusirati isključivo na programerske teme.
 • Uključiti se – Biti aktivan na FuelPHP forumu, kao i u samoj zajednici, kako bi se promovisao frejmvork, i ispravili svi njegovi nedostaci. Češće tweet-ovati, i povezivati se sa developerima i ljudima iz zajednice.
 • Razotkriti FuelPHP – Detaljno upoznati FuelPHP, sve njegove biblioteke i sam core kako bi sve njegove predosti maksimalno iskoristio u razvoju aplikacija.
 • Istražiti ZF2 – Zend frejmvork 2, se očekuje u aprilu 2012, a beta2 verzija je već sada dostupna. Kako ću neke biblioteke iz ZF2, koristiti u okviru Fuel frejmvorka, biće potrebno istražiti sve mogućnosti koje će ponuditi ZF2 biblioteke.
  Kada se pojavi finalna verzija “dvojke” koja radi samo od php 5.3 verzije i koristi namespace-ove, istražiću frejmvork od kojeg mnogo očekujem u budućnosti. Ako je Zend tim uspeo da poboljša performanse koje su bile glavni problem ZF-a u predhodnim verzijama, verujem da že ovo biti moj izbor za mnoge web aplikacije koje ću razvijati.
 • Savladati sve dizajn paterne iz knjige GOF, i primeniti ih na large scale projetu na kojem trenutno radim
 • Naučiti Ruby programski jezik – Fantastičan objektan jezik kojem sam posvetio deo svog vremena, ali ove godine želim da još detaljnije upoznam sam jezik.
 • Skenirati smalltalk – Istražiti i informisati se o Smalltalk programskom jeziku
 • Novi mobilni sa android platformom – Pojačati se sa novim mobilnim uređajem koji pod obavezno mora da se pokreće na Android platformi, na primer HTC Wildfire S.
 • Android aplikacija – Kada se već opremim sa Andorid uređajem, valja i napisati bar jednu Android aplikaciju.
 • Savladati pisanje UML dijagrama – kako bi se još bolje i brže sporazumevali na timskim sastancima
 • Knjige – Završiti sa čitanjem PHP Objects, Patterns and Practice, i pročitati knjigu koja se bavi Security-jem u PHP aplikacijama. Pročitati i 97 Things Every Project Manager Should Know.
 • Relax – Priuštiti sebi putovanje i kvalitetan odmor, kako bi se napunile baterije

 

Ne mogu da budem sigurn koliko ću od ovih ciljeva uspeti da ostvarim, ali siguran sam da ću uživati u tome. Sledeće godine u ovo vreme očekujte retrospektivu ove liste.

Write a Comment

Comment

 1. Pre svega, welcome back. Sviđa mi se nova WordPress tema, pravo je osveženje.

  Nadam se ćeš ovoj tvoj listi ciljeva za 2012. da pridodaš i po koji zajedniči projekat. 😉

  P.S. Opet imaš problem sa encodingom u sidebar-u, pogledaj kategorije pri dnu.