in Kompjuteri i IT, Razno, Software

Microsoft Vista backdoor [en]

Da li će Microsoft ugraditi tajni backdoor u novi operativniu sistem Vista?

microsoft_vistaBBC je pre nešto više od dve nedelje, objavio priču o mogućoj ugradnji backdoor-ova u Microsoft Vistu koji bi bili potpuno legalni. Profesor Anderson sa Cambridge Univerziteta, sa odseka za bezbednost, je rekao da će enkripcija dobiti potpuno nov oblik i značenje sa pojavom novog izdanja Viste. Sistem koristi BitLocker Drive enkripciju koja može biti u vezi sa takozvaniom TPM (Trusted Platform Module) na matičnoj ploči. Sistem je usmeren ka prevenciji grešaka sa kompijuterima, ali takođe on se može koristiti da zabrani ljudima da koriste nelicencirane filmove ili muziku. To praktično znači da bi vaš hard disk enkriptovao podatke sa ključem do kojeg vi fizički ne biste mogli da dođete. Loša strana sa pravnog aspekta jeste što vi nećete moći da pristupite kriptovanom materijalu na vašem računaru, ukoliko je on stručno podešen.

Majkrosoft kaže da je Vista dizajniran da bude najbezbedniji operativni sistem ikada napravljen. Predstavnica Majkrosofta je izjavila – “Mi želimo da PC korisnicima damo kontrolu i smelost koja ima je potrebna kako bi izvukli maksimum iz svojih računara”.

Deo sistema koji se zove “siguran sistem”, jeste mehanizam koji je dizajniran da zaustavi maliciozne programe koji su krišom instalirani u računar. Tim koji razvija siguran sistem, na ovom projektu radi već nekoliko godina. U pitanju je deo hardvera koji će biti ugrađen u računare sa intel platformom. Većina ljudi ovo neće moći da koristi dok se ne pojavavi Vista.

Kritičari kažu da velike kompanije iza bezbedonosnih sistema kriju tendenciju da korisnicima zabrane da koriste programe koji im nisu dozvoljeni.

Niels Ferguson, programer i kriptograf u Majkrosoftu koji radi na Vista opirativnom sisemu, odbacio je tvrdnje koje je BBC izneo u svom članku. Na tvrdnje o skrivenom “bakdoor”-u, Ferguson je rekao – “Samo preko mene mrtvog”. BitLocker će pomoći korisnicima da budu sigurniji – dodao je on.

Sada se stvar svodi na to da li ćete verovati Majkrosoftu, koji je već ugrađivao backdoor u svoj softver, ili profesoru Andersonu i kritičkoj javnosti. Kineske vlasti ne žele da enkriptuju državne tajne uz pomoć Majkrosoftovog softvera. Oni su u toku nekoliko prethodnih godina radili na razvoju sopstvenog enkripcionog čipa koji je napravio Lenovo i koji je odobrila kineska vlada. Bezbednosni modul je ušao u proizvodnju prošle godine i trenutno je instaliran u velikom broju Lenovo PC-jeva koji se prodaju na kineskom tržištu.

Write a Comment

Comment