in Internet

Yahoo Pipes: firtriranje weba po svom ćefu [en]

Yahoo PipesYahoo Pipes je web alat koji vam pruža mogućnost da informacije sa web-a, obradite i prikažete onako kako vi želite. Naime ovaj alat vam nudi da u editoru sa odličnim interfejsom, prvo prikupite informacije sa RSS izvora, Yahoo pretrage, slike sa Flickra, ili Google Base pretrage, a potom pomoću velikog broja operatora filtrirate podatke po svojoj želji. Možete da filtrirate podatke po ključnim rečima, tako da vam sa određenog RSS izvora prikazuje samo podatke koje sadrže reč “evrovizija”. To je slučaj kada na primer sa sajta nekog dnevnog lista želite da pročitate samo vesti koje su u vezi sa pojmom “evrovizija”. Podatke možete sortirati, iseći posle na primer 20. rezultata, čak i prevoditi vesti između svetskih jezika, što ume da bude veoma korisno. Tako možete primati vesti sa Ruskih sajtova, na Engleskom jeziku, ili Španskom ako ga bolje razumete. Ali Yahoo Pipes je jedna složena alatka i nudi jako puno mogućnosti u kreiranju sopstvenog izvora informacija.

Šta sve možete da uradite sa Yahoo Pipes:

 1. RSS izvor – Prikupite podatke sa RSS izvora ili Flickr servisa
 2. Korisnički Input – Možete dozvoliti korisnicma vašeg “Pipes-a”, da sami zadaju ključnu reč, URL ili datum
 3. Generisanje URL-ova – Ako korisnici zadaju ključne reči možda ćete morati da, tu ključnu reč integrišete sa nekim URL-om. Primer bi bila pretraga na Google News, korisnik zada ključnu reč, a vi uz pomoć alata URL Builder generišete URL koji vraća rezultate pretrage vesti po zadatoj ključnoj reči.
 4. Spajanje RSS izvora – Više RSS izvora možete spojiti sa operatorom Unije, i nad ovako spojenim rezultatima možete izvršiti bilo koju operaciju kao što su sortiranje, filtriranje i ostale.
 5. Sortiranje – Možete sortirati rezultate po nekom od tagova u RSS izvoru, a to su datum, naslov, opis i slično
 6. Filtriranje – Ako vam nisu porebni svi rezultati možete izbaciti one koji vam ne trbaju, bilo da je reč o određenim autorima, nekom datumu ili vremenskom periodu ili pak nekim ključnim rečima. Operator za filtriranje nudi da dozvolite ili zabranite određene atribute.
 7. Transformacija – Rezultate koje dobijete možete izmeniti kako god želite. Možete zameniti neke reči ili fraze sa pogodnijim rečima tj. frazama, koristeći RegExp operator. Za transformaciju rezultata imate na raspolaganju veliki broj operatora.
 8. Matematičke operacije – Možete da vršite jednostavne matematičke operacije sa Korisničkim inputom ili rezultatom koji je dao neki web servis pod uslovim da je vratio numeričku vrednost.
 9. Web Servisi – Možete da koristite bilo koji web servis, ili neki od ponuđenih
 10. Petlja – Petlja ili Loop, je operator koji može da primeni bilo koju operaciju na svaki rezultat rss izvora pojedinačno.
 11. Izlaz – Na izlazu ćete dobiti potpuno nov RSS izvor, kao i Yahoo Mapu.

Yahoo Pipes, je veoma koristan alat ako želite da na jednom mestu imate sve relevante informacije o određenoj temi, sa raznih sajtova i pretraga, skrojene po vašoj meri. Rezultat koji daje Yahoo Pipes, ne možete postići jednostavnim prikupljnjem RSS izvora u Google Reader, ili neki drugi RSS čitač.

Yahoo Pipes editor

Yahoo Pipes

Ovaj alat postoji oko godinu dana, a ja sam tek pre nekih nedelju dana posetio ovaj sajt, i moram priznati baš mi se dopala ova alatka. Možete i pretraživati druge Pipese koje su kreirali korisnici širom sveta. Ovo može da bude posebno korisno za Blogere koji su fokusirani na određene teme jer ovde mogu da kreiraju set informacija koji će im pomoći da ostanu “u toku” i prate sva dešavanje u njihovoj niši (niche).

Za kraj pogledajte moj Evrovizijski Pipe izvor.

Write a Comment

Comment