in Internet

Predstavljam : Squidoo beta [en]

Pre svega da objasnim par pojmova koji će se spominjati u tekstu:

  • Lens – je pogled jedne osobe (lensmastera) na određenu temu za koju je zainteresovan, i u koji se razume(da ne kažem ekspert). Lens je web stranica prepuna informacija i linkova do drugih sajtova koji su u vezi sa temom. To je mesto gde vaša pretraga počinje, ne gde se završava.
  • Lensmaster – Osoba koja kreira lenseve. Razlozi zašto bi neko ovo radio su sledeći: da širi znanje, da podigne svoju reputaciju, da poveća posetu svom blogu ili web sajtu i zato što je ovo i način da se zaradi novac.

Squidoo BetaSquidoo je web portal, koji je prepušten svojim lensmasterima. Moto im je : “Why Search When Zou Can Find”. Squidoo je uveren da je “svako ekspert za nešto”, pa tako čitaoci koji su eksperti za pojedine oblasti pišu članke na razne teme, od umetnosti do marketinga, od muzike do tehnologije i od putovanja do edukacije. Svi sadržaji se pretražuju po temama koje su svrstane u kategorije, ili tagovima koji su sve popularniji na Internetu. Ovde posetioci mogu da pronađu jedinstven, ljudski pogled na teme koji ih zanimaju.

Oni koji pišu imaju korist što mogu da pišu tekstove, u kojima mogu da reklamiraju svoj blog ili sajt i tako im povećaju posetu, a primetio sam i da mnogi reklamiraju kljige sa amazona koje su u vezi sa temom, i tako zarađuju novac. Squidoo je prešao u novu fazu u kojoj će članovi koji pišu tekstove, kako ih oni zovu lensmasteri moći da zarade novac na sledeće načine:

  1. Tako što će reklamiratu e-bay aukcije, i u slučaju prodatog proizvoda koji je kupio onaj koji je došao sa njihovog linka.
  2. Squidoo korisnici koje dovedu, ako koji potroše 15 dolara lensmaster dobija 5 dolara
  3. Squidoo je počeo saradnju sa CafePress-om, sa modelom za zaradu

Oni kojima se dopadne ovaj sajt, mogu da instaliraju Squidoo firefox plugin koji će im pomoći da lakše koriste i pretražuju sadržaje. Do sada ima preko 20 000 lens marka tj tekstova na ovom sajtu. Iznenadio sam se sa visoko kvalitetnim lens mark-cima na ovom sajtu. Zaista ovde možete pronaći odlične tekstove na razne teme, a možete se i vi uključiti i podeliti vaše znanje sa web svetom – Squidoo.

Write a Comment

Comment