in Internet

Izlazak iz sandbox-a – primer sajta PreviewGadgets [en]

Web sajt koji sam sa svojom ekipom pokrenuo pre godinu dana Preview Gadgets, u Martu 2006 upao je u takozvani Google Sandbox. Poseta sa Google pretraživača je pala, što je rezultiralo i ukupnim padom posete. Tada smo veliku posetu imali po ključnoj reči “6th generation ipod” sa raznim varijacijama koja je donosila čak 50% poseta od svih ključnih reči, i na Googlu smo pre sandbox-a bili na prvoj poziciji za tu ključnu reč. Od kada smo upali u sandbox posete sa Google pretraživača su drastično opale. Za ključnu reč: “6th generation ipod” sajt nije bio vidljiv, kao i za mnoge druge ključne reči koje su nam donosile posetu.

Out of sandbox

Šta je sandbox?

Google Sandbox je ime Googleovog filtra koji onemogućava kvalitetan rejting svim novim domenama, navodno mu je cilj bio spriječavanje spamiranja tražilice, u čemu je djelomice i uspio. Iako se može naći još dan danas prepirki da li taj filter postoji ili se radi o slaboj optimizaciji, riječ je od vrlo realnom i stvarnom filtru, neslužbeno potvrđenom od strane Googlea nekoliko puta.

Preuzeto sa SEO Blog.hr

Po nekim relevantnim informacijama, sandbox može da traje od 6 do do 18 meseci. Jedini način da se izborite sa sanbox-om jeste da promovišete sajt, gradite dolazne linkove, čak i razmenjujete likove sa sajtovima sličnog sadržaja. Preview Gadgets je u sanbox-u bio oko 5 meseci, što se može videti na slici ispod.

Out of sandbox

Posle izlaska iz sandbox-a za ključnu reč: “6th generation ipod” ponovo smo na prvoj poziciji na Google pretraživaču. Svaki nov sajt (na novom domenu) pre ili kasnije upadne u sandbox. To se odnosi samo na top level domene (com, net, org). Sandbox se može izbeći samo kupovinom domena starog više od godinu dana.

U svakom sličaju sandbox postoji, a ako upadnete u njega jednostavno se ponašajte kao da i niste u sandboxu, promovišite vaše stranice, gradite dolazne linkove i jednog dana ćete izaći iz njega.

Write a Comment

Comment