in Internet

Bosanski Digg klon – Krtica.ba [en]

Krtica i DiggNa bosanskom web prostoru pojavio se klon najpopularnijeg bookmark servisa DIGG, Krtica.ba. Sve na Krtici je preuzeto sa Digg-a, osim toga što je promenjena boja i neki sitni detalji. Ovakav servis nedostaje ex-Yu Internetu, ali ovo je očito kršenje prava vlasnika Digg.com servisa. Ovakav servis je mogao biti realizovan bez tolike namerne sličnosti a opet da bude jednako funkcionalan, ali mislim da je i namera Krtice da na ovaj način dobije publicitet. Ostaje da vidimo da li će ovaj plagijat dostići popularnost kao i svetski bookmark servis Digg.

Krtica je:

Krtica je interaktivni web servis koji sadrži linkove na najzanimljivije članke, vijesti, blogove i internet stranice. Ono što Krticu čini posebnom je to što linkove na članke unose i uređuju posjetioci, koji također pomoću jedinstvenog i veoma jednostavnog sistema glasanja biraju koje će članke Krtica “izroviti” i izbaciti na naslovnicu. Time, umjesto tradicionalnog glavnog urednika (npr. novina, časopisa, emisije itd), posjetioci dobivaju ulogu urednika ove web stranice.

Krtica i Digg

Krticu je kreirala ekipa internet portala Sarajevo-x.com po uzoru na slične planetarno popularne web servise Digg.com, Reddit.com i Slashdot.org.

Sistem glasanja i prikaza web stranica za koje se glasa je isti kao na Digg-u, ali Krtica ima opšte kategorije kao što su film, muzika, show-biz ili sport, dok je Digg okrenut samo IT stranicama i tamo se može glasati samo za stranice koje spadaju u kategoriju hardvera, softvera, tehnologije ili bezbednosti, ako izuzmemo muziku i film koji su naknadno ubačeni u digg servis.

Ipak iako je u pitanju plagijat, zanimljivo je bilo glasati za ex-Yu stranice umesto za stranice na engleskom jeziku. Stranice sa Digg servisa su kvalitetom daleko ispred web-stranica sa Krtice, ali Krtica je još mlada i ima vremena da napreduje. Videćemo da li će neko zatražiti gašenje plagijat servisa ili će možda Krtica postići uspeh na Bosanskom i ex-Yu prostoru.

Dodatan unos:
Administrator Krtice je rekao da imaju dozvolu od Digg.com servisa i da jeste u pitanju klon, ali ne i plagijat.

Klon jeste, ali plagijat sigurno nije. Krtica je napravljena po uzoru na Digg i slične servise i svugdje je to naglašeno kao i na stranici O nama. Od vlasnika Digg-a smo dobili odobrenjeda mozemo napraviti slican servis, ali da ne mozemo koristiti naziv “digg” koji ce uskoro postati trademark, kao niti njihov dizajn.

Nakon digg-a, takvih servisa u svijetu je napravljeno na stotine. Krtica je jedina u BiH i na Balkanu zasad. Evo lista od 180 digg klonova:

http://3spots.blogspot.com/2006/04/all-digg-style-applications-list.html

Write a Comment

Comment

  1. cekaj sec… zar i jedan i drugi ne koriste drupal i neku tamo temu (iz gomile koje korisnik moze preuzeti)? lici mi tako… onda nema potrebe pricati o nekom plagijatu, ako su obe prezentacije sadrzajno slicne

  2. Pa hajde ako si video takvu drupal temu reci. Sumnjam da digg koriti neku drupal temu, pre će biti da je neko napravio temu po ugledu na digg dizajn.

    Mada i pored dizajna ostaje činjenica da je kompletan engine prekopiran, kao i ideja pa čak i ime (digg – kopati, krtica isto kopa), tako da ostajem pri tome da je u pitanju plagijat.

  3. Pljujes po njemu, a onda se registrujes tamo i reklamiras svoj blog za koji nikad nebi cuo da nema krtice? Interesantno

  4. Denise, ja sam i rekao da je servis koristan i da je tako nesto nedostajalo ex-yu Internetu, ali isto tako je kopiran dizajn za koji nemaju autorska prava. Dobili su dozvolu za klon digg servisa, gde ne smeju koristiti ime digg, ali ne smeju ni dizajn.

    Ovde je iskoriscen dizan diga i to je ovde sporno.

  5. I da yigg.de je takodje klon digg servisa , ali nije kopiran dizajn i nisu povredili autorska prava. To je suština.