in Internet, Kompjuteri i IT, Razno

Internet prevare – Ne upadajte u zamke! [en]

Centar za Internet kriminal je objavio listu najčešćih internet prevara. Na ovom sajtu možete da prijavite i vaš slučaj ukoliko ste prevareni. Pa da krenemo redom …

Prevare sa Kreditnim/Debitnim karticama

Neovlašćeno koriščene kreditne ili debitne kartice, od strane prevaranta. Do broja kartice je moguće doći preko nesigurnih web sajtova na kojim se čuvaju brojevi kreditnih kartica od kupaca. Poznat je i Card-Skimming, a to je kopiranje podata sa kreditne kartice na lažnu kreditnu karticu. Posle ovoga e-krimosi, mogu da koriste karticu kao orginal. Metod je sledeći, na bankomat ili pos terminal, e-kriminalci ugrade svoj čitač koji će podatke sa vaše kartice zajedno sa PIN brojem da sačuva, da bi isti podaci bili prebačeni na kopiju kartice radi zloupotrebe.

Lažno predstavljanje

Prevarant prisvaja lične podatke neke osobe bez njenog znanja. Prevarene osobe često misle da svoje lične podatke npr. broj kreditne kartice prosleđuju legitimnom servisu. U nekim slučajevima odgovaraju na e-mail u kojem su im zatraženi lični podaci radi nastavljanja neke pretplete i slično. Ovo se može izbeći tako što nikada, ne upisujete lične podatke ukoliko adresa ne počinje sa https://, i ukoliko sajt ne uliva poverenje. I naravno nikada ne slati lične podatke preko e-maila.

Roba koja nikada nije isporučena

Često se dešava, da sajtovi, čiji su vlasnici prevaranti, pošto im uplatite novac na račun kako bi vam poslali neku robu, ta roba vama nikada ne bude isporučena.

Spoofing

Spoofing je tehika, kojom se služe prevaranti koji se predstavljaju preko e-maila ili web sajta koji pripada nekom drugom. Oni najčešće preko e-maila šalju lik do lažnog web sajta. Lažni web sajt izgleda isto kao i orginalni, na kojem je žrtva prijavljena. Prevaranti preko lažnog web sajta skupljaju šifre za nalog na orginalnom web sajtu ili brojeve kreditnih kartica.

On-line aukcija / Prodaja na malo

Roba koja se reklamira na on-line aukcijama, loše je predstavljena, tako da kupac ne dobije ono za šta misli da je platio, ili se dešava da nikada i ne dobije robu.

Falsifikovani čekovi

Plaćanje preko interneta sa falsifikovanim čekovima. Često ovi čekovi imaju mnogo veću vrednost od robe koja se kupuje. Kupac-prevarnt šalje falsifikovani ček, i traži od prodavca da mu vrati suvišnu sumu, na račun u stranoj državi. Banke mogu da unovče ček pre nego što je ček zaista “prošao”, i žrtva misleći da je sve u redu pošalje novac kupcu-prevarantu.

Česta je prevara sa kupovinom kola. Kupac šalje ček sa nekoliko hiljada dolara preko cene. Kada ček pristigne, kupac otkaže kupovinu uz izvinjenje i molbu da mu se vrati novac.

Prijava za posao

Prevarnt ponudi posao, na popularnim sajtovima za pronalaženje posla, i traži da se popuni aplikacija zajedno sa brojem socijalnog osiguranja. Prevarnt poručuje neku robu na kredit sa podacima od prijavljenog. Robu potom šalje drugom prijavljenom kojeg je prevarant zaposlio kao čoveka zaduženog za transport. Roba se potom šalje van države. Potom prevarant koji se predstavio kao strana kompanija, plaća prevoz sa čekom koji značajno prelazi potrebnu sumu. Novac se vraća prevarantu pre nego što prevara bude otkrivena.

Čuvajte se prevara !

33 Comments

 1. Hteo sam da kupim nesto preko interneta i nije moglo iako sam sve dobro ukucao. Nekoliko puta sam probao i nikako nisam uspevao,a upisao sam brojeve sa kartice i sve potrebno… evo sad sam kod vas video da stranice koje pocinju sa https: su prevara e pa ova stranice ide ovako: https://ssl.clickbank.net/checkout/?time=1162953460&vvvv=696d6431303030303030&item=001&titl=INTERNET%20MILLION%20DOLLARS%20Money%20Making%20System%20and%20%24600%20Bonus&vvar=detail%3DINTERNET%20MILLION%20DOLLARS%20Money%20Making%20System%20and%20%24600%20Bonus%26&name=&emal=&ctry=&zipc=&

 2. zanima me da li možeteda mi kažete dali postoji zloupotreba deviznog računa koji je baziran na osnovu IBAN I SWIFT kodovima? jedan lik mi se javio da želi da uplati novac na moj račun…..dao sam mu moj račun sa tim kodovima da bi nakon on meni preporučio njegovog advokata da mu se obratim za dalje upute.advokat njegov mi je rekao da bi trebao da odaberim kurira kao što je DHL radi dopreme novca meni.troškove njemu da uplatim preko WESTERN UNION-a. replicirao sam mu poruku sa mojim računom sa iban i swift-om da vrši uplatu…..(pitam se dali je prevara u pitanju) na taj račun i neznam šta je sporno što ne uplati?

 3. Dobio sam e-mail od [email protected] gde kaze da sam dobio “500000” funti… sto je naravno prevara… posto mi je bilo dosadno cisto iz zezanja uzeo sam novu karticu za mob i rekao im da me nazovu na taj broj… Oni su tako i uradili… Kad sam cuo bajke koje su mi ispricali potrazio sam na netu njima i nasao sam da je to prevara, kao i njihovu rezidenciju.. sad imam njihov broj, razne dokaze… i hteo bi da ih PRIJAVIM , ali neznam kome da se obratim…. Moze li neko da mi pomogne …. saljite odgovore na ovu adresu [email protected]

 4. htjeo sam kupiti predmet na jednoj stranici i prodavac predmeta je zahtjevao da mu uplatim novac na racun i ja sam uplatio no predmet nije stigao radi se o iznosu od 900 kuna dali je moguce kako tuziti takve prodavace

 5. Gde mogu da prijavim internet prijavu… Upravo sam naletela na slucaj koji je opisao DARKO sa IBAN i SWIFT kodovima. Kako sam ja poslala mail doticnoj osobi (BEN LORDDO) zahtevala sam da prvo on meni posalje kopiju svog pasosa…Nakon 2-3 minuta zagledanja istog, primetila sam da je ime na datom pasosu ispravljeno…. Tako da, pazite…

  Nego, ja ne odustajem… Kome to prijaviti, jer jos uvek imam kopiju tog pasosa…

 6. Isto sam dobila na skype zahtev za kontakt i poruku u kojoj “ja” nasledjujem (7000.000 $,silne novce :))) To delimo 50/50 uz naglasak , evo citiram zadnji pasos te bajne poruke:
  It is better that we claim the money, than allowing the Bank Directors to take it, they are rich already. I am not a greedy person, so I am suggesting we share the funds equal, 50/50% to both parties, my share will assist me to start my own company which has been my dream. Let me know your mind on this and please do treat this information as TOP SECRET. We shall go over the details once I receive your urgent response. Have a nice day and God bless. Anticipating your response through this Email address, [email protected]

  Regards,
  Amir Afzal.
  Email: [email protected]
  FROM. MR. AMIR AFZAL.
  CONTACT ME STRICTLY WITH THIS EMAIL: [email protected]
  Kao Amir Afzal, sarjah, United Arab Emirates
  Ovo nije prvi put, ali isto ne znam kome i kako se to prijavljuje
  J P.s.Jedne prilike kad sam slicno dobila mailom odgovorila sam :))) da sve moze ali da ce mu se javiti moj advokat sa koji moze detalje odraditi. poslao/la je odgovor da ne moze samo moze nas dvoje i to tajno. Tako sam presekla tu prevaru :))))))

 7. Ne padajte na fore slicne ovakvim, ni slucajno:
  “Здраво

  Ја ћу купити по вашем датој цени и сам ће морати своју искрену и поштену помоћ. Моје име је Капетан Каран Гирисх. Ја сам у Уједињених нација Енгинееринг војни логор јединице овде у Кабулу Афгханистан.Басед на САД законодавне и извршне одлуке за повлачење трупа из Авганистана ввв.ббц.цо.ук/невс/ворлд-ус-цанада-13851930~~ХЕАД=побј,

  Ја сам био прераспоређени да дођу и раде у вашој земљи на платформи Организације северноатлантског пакта (НАТО) соон.Оур мисија је да помогнемо говедину до терористичких циљним државама, углавном САД и Европске уније о рату против тероризма. Ја ћу морати да подесите неке инвестиције у вашу земљу која је разлог зашто сам вас контактирао.

  Имам сума од 7,2 милиона долара које сам направио од сирове нафте бизнис овде у Афгханистан.И потребан добар партнер, некога ја могу веровати да добије тај новац за инвестиције. То је новац од нафте и правно. У основи, јер радим за владу не могу да задрже та средства, али желим да пренесете и померите средства на вас тако да можете да га задржите за мене у безбедном рачун или офф-схоре налог, али ја је крећући се кроз дипломатским средствима да послати га у вашу кућу директно или банке по Вашем избору користећи Дипломатску курирску службу, у мање од неколико дана ће бити кутија у притвору.

  Најважнија ствар је да могу да ти верујем? Ја ћу вам дати 30% од укупног новца као надокнаду за Ваш искрен и поуздан помоћ и 70% за мене. Ваша део овог договора је да се пронађе сигурно место где се та средства бити послат.

  Мој део се слања на вас. Уколико сте заинтересовани ћу вам доставити са више детаилс.Ваитинг за ваш одговор хитно.

  Поздрав,
  Цапт.Каран”

 8. Tochukwu Richard Ifeanyi OkekeLagosNigeria 27.Maxwell street, last bus stop ojo local government lagos state, nnmb. ISA0382083 since April 2012. He took money from me, promising to return after he blackmailed me to the hospital because I had nothing to jede.IKmam his poruke.Poslala him 600 euros .. forcing me on the phone and on Skype to send još.Slala I and the other names, and jega.Smatram to deal with cyber crime and the grupi.Moj phone 00381 63 431 211

 9. Tochukwu Richard Ifeanyi OkekeLagosNigeria 27.Maxwell street,last bus stop ojo local government lagos state, nnmb. ISA0382083 od aprila 2012. je uzimao novac od mene,obećavao da će vratiti, posle me je ucenjivao da je zbog mene u bolnici da nema šta da jede.Imam njegove poruke.Poslala sam mu 600 evra..prisiljavao me je telefonom i na skajpu da šaljem još.Slala sam i na druga imena, a za njega.Smatram da se bavi sajber kriminalom i to u grupi.Moj telefon je 00381 63 431 211 Molim za odgovor kom organu da se obratim radi jegovog hapšenja

 10. američki admiral William McRaven traži pomoć u transportu 10.5 mil. USD iz Libye preko Ghane do primatelja sa kojim bi podijelio novac. Primatelj mora plaćati usputne troškove ( Red tag, Non-inspection certifikat, Endorsed of High court, Non-drugs ceritficate, Storage fee, New Air bill )
  mailovi stižu sa IP adresa u Accra , Ghana ( otkriveno sa IP tracker online )

 11. Pre neki dan sam nasao na internetu sajt koji nude izradu diplomskih radova po povoljnoj ceni pomenuti sajt je / diplomskiradovi.net /Gde vam njihovi strucnjaci urade diplomski malo vas zadrze pozovu da je uradjeno i da im uplatite sumu novca na racun,a oni vama posalju diplomski.Medjutim kada uplatite novac od toga nema nista.Kome da prijavim ovaj sajt da neko kao ja koji je naseo ne strada.

 12. Seminarskidiplomski.rs prevara!!!
  Gde mogu da prijavim sajt???
  Platila sam da mi urade diplomski i samo su uzeli novac i nista drugo!
  ZAOBIDJITE SAJT SEMINARSKIDIPLOMSKI.RS!!!
  COVEK SE ZOVE MIRKO DAMNJANOVIC!
  GDE MOGU DA GA PRIJAVIM??

 13. Molim Vas da mi odgovorite kome mogu prijaviti pokušaj prevare putem SMS-a ? Mojem suprugu je stigla poruka da je osvojio 500000 funta u nekakvoj nagradnoj igri Microsoft korporacije . Osoba za kontakt je Dr. John Van Voort . U poruci je navedena i mail adresa ali ih nismo ni pokušali kontaktirati jer sam htjela provjeriti na netu o čemu je riječ . Našla sam podatke iste osobe ali vezano za prijevaru drukčijeg formata . Mi nismo nasjeli , što ne znači da netko drugi neće pa želimo pomoći u spriječavanju ovakvih prijeva .

 14. Na jednom sajtu sam narucila paket u iznosu od 19 870 din. Uplatila sam pare na njihov racun, medjutim nisu imali da mi posalju taj paket. Trebali su da mi vrate novac ali nisu. Mozete li mi reci kome mogu da se obratim za pomoc?

 15. Poštovani,

  Želim sve da obavestim da je sajt maturski.com i diplomski.rs , kao i vlasnik ta dva sajta Ivan Filipović prevara. Uzmu Vam pare unapred, a rad Vam ne pošalju! Ovo je za zatvor! Slučaj sam prijavio policiji.

  • I sta su vam rekli u policiji ? Posto sam i ja osteceni pa da znam dal ima svrhe ici u policiju .

 16. zani ma me jel iko moze da pronadje tog Mirka Damnjanovica i ko je uopste taj covek ? citajuci ove tekstove on godinama vara studente . kao pise seminarske radove i trazi unapred pare a onda se vise nece ni javi kako moze tako nesto da se desava i da ga niko jos nije otkrio i prijavio policiji, Molila bi da ako iko zna koje taj covek prijavi policiji da se nebogati na opovski nacin

 17. Mirko Damjanovic je PREVARANT Čuvajte se sajtova grupacije SD zbog prevara.

  Uplatio sam sajtu sajtu diplomskiradovi . net na ime Mirko Damnjanović, ulica Cingrijina, Beograd 50e, Nakon uplate su mi poslali rad sa drugom temom i vise se ne javljaju. Ja sam prevaren. Zivim u Bosni a novac sam uplatio putem Western Uniona tako da ne mogu da se zalim sada nikome. Odose pare prevarantu Mirku!

 18. Dobila sam poruku od nekog na izgled zgodnog coveka preko fejsa koji se samnom poceo dopisivati preko maila,dao mi je verovatno svoje lazne podatke i broj telefona zbog koga nisam ja licno stradala,ali nekoliko Vesni jeste,pa bih objavila da se ispita.Br je
  001-321-614-3079.

 19. jaoj ljudi,ja sam uplatila ovom liku pare preko Western Union a(Mirku Damnjanovicu), ali nisam mu jos poslala kod. Istripovao me decko da je to neka prevara,reko ajde da progooglam..i imam na sta da naidjem 🙂

 20. Ivan Filipovic me je prevario kada sam mu poslala svoje knjige kako bi mi dopunio master rad koji sam vec zavrsila,ali su mi trebale dorade u smislu statisticke obrade podataka.Uplatila sam mu pare,ali on se oda tada ne javlja.Njagore je sto je ostavio svoju adresu i sto je primio posiljku i potpisao je,a onda nestao.Doticni zivi na adresi Jugoviceva br.3 u Zajecaru i ima registrovanu agenciju Master pro u APR-u gde se moze naci i njegov maticni broj i svi podaci.Ako neko ima slican problem neka me kontaktira na 065-50-75-404 kako bi objedinili tuzbu.

 21. MIRKO DAMNJANOVIC JE PREVARANT, MOLIMO VAS DA SE POGASE SAJTOVI SD GRUPACIJE I JAVNO DA SE OBJAVE OVAKVI PREVARANTI

 22. I mene je zavrn’o taj Mirko Damnjanović, kako da nađemo bitangu?
  Ali šta nam vredi da pišemo na ovom sajtu kad ni ovde ne odgovaraju, isto kao Mirko. 🙂
  Dajte ljudi neki savet, to vam je jedan od motiva pokretanja ovog sajta, ako se ne varam kao što sam se prevario za Mirka. 🙂

  • meni nije bilo dosta sto me prevario taj mirko, nego sam i patike preko sajta obuca step line na fb porucila..navodno converse a ono kinezi ode jos 2500 din u nepovrat..nikad od ove zemlje nece biti nista jer se sve svodi na prevaru i naravno najgore je sto ne znas kako to ni da sprecis i zaustavis jer izgleda vecini to odgovara..primer ovaj sajt koji nadlezni org i inspekcije razne ignorisu..ostaje nam samo da podelimo svoje lose iskustvo u nadi da ce to neko videti pre nego mu se desi slicno..sto je maltene nemoguce..pozdrav

 23. Jel neko otisao do Cingrijine 1/11 u Beogradu da ga trazi? To je adresa koju je ostavio za uplatu…. Ime mora biti pravo jer ne mozes otvoriti racun u banci bez licne karte, takodje adresa se poklapa sa adrsom u LK. Dakle: kuc kuc, jel tu Mirko? A sad, tuzbe u Srbiji ovih dana nemaju snagu nikakvu, ali zato jedan mali metalni bokser na mojoj desnoj ruci (cisto radi zastite moje osetljive koze) ima da ostavi traga na situaciji… uskoro

 24. Poštovani posetioci,
  Ja sam imam iskustva sa ovim ljudima kojiprodaju seminarske radove. Nije Mirko u pitanju već neko drugi. Naime, došao sam do pravih podataka. Sada ih javno objavljujem što ću učiniti i na svakom forumu, scribdu, svugde. Ja sam svoj novac povratio. Pravi podaci prevaranta su: Goran Rudić, 061 26 19 283, 061 189 55 00, ulica Vinogradska 91F, Beograd. Inače je džukela iz Melinaca, ali živi u Beogradu.
  Pozdrav i srećan lov!

 25. Takodje zrtva Mirka Damnjanovica, ajde ljudi da se skupimo da idemo na adresu! Sramota koliko je ljudi prevario, fixni mu se vodi na njegovo ime na toj adresi ali mu je iskljucen!!!

 26. Ovaj Nikola je obicna dzukela. Vlasnici SD grupe sajtova su profesor doktor Nemanja Damjanovic i Mirko. Svi koji su uplatili na racun Damjanovica neka se obrate policiji. Dosta je bilo Damjanovica i njihovih 40 sajtova na kojima varaju ljude.

  Damjanovici provaljeni ste.

 27. Našao sam biografiju vlasnika SD GRUPE Sajtova Damnjanovića. Kompletnu Biografiju ovih prevaranata možete videti na ovom linku
  http://www.slideshare.net/mirkodamnjanovic/prevaranti-mirkonemanjadamnjanovicsdgrupalopova

  Obavestio sam Visoku poslovnu školu strukovnih studija profesor doktor Radomir Bojković u Kruševcu da se njihov profesor bavi internet prevarama nakon čega su ga prosledili nadležnim organima.

  Oni nisu imali pojma da se profesor doktor Nemanja Damnjanović i Mirko bave privatno internet prevarama.

  Obavestite sve svoje prijatelje o njima i svi koji su prevareni neka podnesu prijavu jer Damnjanovićima je došao kraj.

  Više ne mogu da se kriju iza privatnih registracija na sajtovima jer su njihovi podaci javno objavljeni u mom linku.

  Svako ko ima informaciju o adresi gde se ovi prevaranti kriju neka mi ih pošalje u privatnoj poruci ovde ili neka ih objavi u postu.

  Mnogo nas koji smo prevareni hoćemo da saznamo gde se profesor doktor Nemanja i Mirko kriju u ovom momentu.

  Jedan doktor nauka je spao na običnog sitnog prevaranta, vara decu, treba da ga bude sramota.

 28. Profesor Doktor Nemanja Damnjanović i Mirko Damnjanović ne žive u Čingrijevoj 11, Beograd, oni koriste tu lažnu adresu već godinama. Novi vlasnici na toj adresi su promenili brojeve, tako da taj ulični broj više ni ne postoji jer im je dojadilo da ih ljudi napadaju za internet prevare koje su Nemanja i Mirko počinili i izvukli se nekažnjeno. Ako neko ima informaciju o tome gde se Profesor Doktor Nemanja Damnjanović krije neka je objavi.

Comments are closed.