in Internet, Kompjuteri i IT, Razno

Google Mars i Google Moon [en]

Google je proširio svoju ponudi mapa, sada možete da istražujete i van naše planete. Ponuđene su mape planete Mars i zemljinog satelita Meseca. Danas sam isprobao ove servise i mogu reći da su na nivou na koji smo navikli kada je Google u pitanju. Za ovaj užitak potreban vam je samo internet browser i dobra volja.

google mars

Softver je isti kao i Google Maps, korisnici su se već navikli na interfejs i komande, tako da nije bilo potrebe za nekim izmenama. Korisnici mogu da se kreću po mapama i da zumiraju snimke. Ponuđena su tri moda za pregled snimaka: reljefni u boji, mozaik slika u vidljivom spektru boja, koji najrealnije prikazuje planetu i slike sa infracrvenog dela spektra boja.

Google Moon, nema ova tri moda za pregled mape, ali možete videti tačne datume i lokacije gde su sletale svemirske ekspedicije, sa spiskom svih članova.

google mars

Mape koje Google koristi napravili su Nasini sateliti Mars Odyssey i Mars Global Surveyor koji se nalaze u marsovoj orbiti. Ovaj servis je lansiran na 151 godišnjicu rodjenja astronoma Percivala Lowella, koji je pručavao planetu Mars u 19. veku. U razvijalju Google Marsa pomogli su naučnici sa državnog univerziteta u Arizoni.

Write a Comment

Comment