in Internet, Kompjuteri i IT, Razno

Digitalizacija knjiga Google vs Yahoo & MSN [en]

internet libraryNeprofitabilna organizacija koju čine partneri Smithsonian Institution, Hewlett-Packard, Yahoo and Microsoft’s MSN sakupili su se open source projekta, da se digitalizuju sve svetske knjige i da se učine dostipnim širokoj javnosti.

Gogle več radi na visoko profitabilnom projektu, koji se sastoji iz toga da digitalizuje knjige, i indeksira ih u pretraživaču.

Pošto će knjige biti dostupne svakome, google neće moći da izvuče maksimalan profit iz svog novog poduhvata.

Doron Weber izvršilac u Alfred P. Sloan Fondaciji, organizaciji koja je sakupila oko 3 miliona dolara za Internet arhivu do 2003 godine, kaže da oni žele da digitalizuju sve znanje ovoga sveta i da ono ne sme biti privatizovano kao što to Google namerava da učini.

Alexander Macgillivray mlađu savetnik u kompaniji google kaže da je projekat koji je predstavila suparnička grupacija, veoma dobar i da je sramota što neki žele to da predstave kao rivalstvo, jer su ta dva projekta komplementarna.

Posle digitalizacije muzike u narednih nekoliko godina se očekuje potpuna digitalizacija knjiga. Google je svoj projekat započeo još pre deset meseci, kada je ugovorena saradnja sa Harvardskim i Stenfordskim univerzitetom, u nameri da se digitlaizuju zaštićene i nezaštićena dela.

2004, Amazon.com je otvorio kolekciju digitalnih knjiga u saradnji sa izdavačima. Na web sajtu Amazona je moguće pretraživatu po sadržaju unutar knjiga.

Internet Ahiva planira da digitalizuje knjige od javnog značaja i knjige izdavača koji daju dozvolu za skeniranje. Internet arhiva je okupila Open Content Aliance koju čine:
Adobe Systems, Columbia University, the European Archive, the Biodiversity Heritage Library and Smithsonian Institution Libraries. U ovoj grupi si u Yahoo i MSN, koji će investiratu web search engine za ovu arhivu, i čija je uloga da popularišu ovaj projekat i da povećaju posećenost ovog servisa.

Podrška yahoo-a i msn-a je kao što sam rekao, znači donacije, na primer MSN će uložiti 5 ooo ooo $ za skeniranje i dodavanje u kolekciju 150 000 knjiga tokom sledeće godine.

Prošle nedelje Internet arhiva pustila je u rad sajt Open Library koji će samo početak ovog neprofitabilnog projekta, koji za sada ima oko 15 radova. Fondacija namerava da digitalizuje 18 000 knjiga sa Univerzitete iz Kalifornije koji nisu pod zaštitom prava.

Internet arhiva je razvila poseban open source softver koji se zove Scribe koji je namenjen digitalizovanju knjiga, i poseban skener za ovu namenu.

Sudeći po svemu ovome Google bi se trebao bar malo zabrinuti.

Write a Comment

Comment