14 responses

 1. dushan_sta
  June 30, 2012

  Odličnow

  Reply

 2. ivana
  July 6, 2012

  Tako je! 😉

  Reply

 3. rodja
  August 30, 2012

  Svaka čast! Odličan tekst, naterao me je da se stvarno zapitam…

  Reply

 4. Sceko
  May 31, 2013

  Istina ziva, znam iz iskustva, evo ako mi vjerujes gledacu da svaki slobodan dan odgledam neki snimak, i da procitam barem u mesec dana jednu knjigu imam ih kuci bas dosta za php, c++, visual, a nisam ih citao do kraja. Pre nego sto sam dosao do tvoje adresa sam odgledao jedan snimak vezan za bootstrap i bukvalno radim sa njim duze vreme i tek sad otkrivam neke cake koje su bile na tom snimku, a trebale su mi.

  Reply

 5. vampirbg
  September 22, 2013

  U ostalim vestima danas: Sunce je opet izaslo na istoku i ne zna se dokle ce tako 🙂 Pretpostavlja se da bi opet moglo zaci na zapadu

  Reply

 6. Nebo
  September 23, 2013

  Špageti kod je stalna pojava. Radim u US firmi i vodim tim programera. Verovali ili ne imao sam problem da objasnim ljudim zašto moraju da koriste OO umesto proceduralnog. Trenutno tim troši 50% vremena na ispravljanje bagova zbog lošeg koding standarda, a 50% na novi developement (I ovo je uspeh verujte).
  By the way ako neko ko čita ovo ima iskustva sa symphony2 components može da se javi za posao na [email protected].

  Reply

 7. Milos
  September 23, 2013

  Ispred interpunkcijskih znaka ne ide razmak!

  “Mrzim svoj kod !” => “Mrzim svoj kod!”
  “da kažete “Ja sam programer” ?”

  Tesko da ce neko ozbiljno shvatiti tekst o programiranju i standardima u pisanju koda koji je napisao neko ko ne zna osnovna pravila o internet pismenosti 🙂

  Reply

 8. Igor
  September 23, 2013

  Tekst je odlican. Medjutim, u nekim situacijama od rokova, pritisaka i ostalih cuda, prinudjeni ste na kompromise koje unazadjuju kod. Problem je i u svesti poslodavca i u svesti programera. Poslodavac je zadovoljan ako zaradi pare i ako software radi to sto treba da radi. Njega ne interesuje da li je kod “lep” ili ne. S druge strane, programer se bori se nerealnim rokovima i pritiscima i u takvim situacijama je prinudjen na trule kompromise. Pricam iz licnog iskustva. Refaktorisemo kod svakih 6 meseci, zbog sitnih zahteva koji “moraju” da se urade “za sutra”. Trudimo se da u svakoj refaktorizaciji dodamo neku novu tehnologiju koja bi nam olaksala zivot. S druge strane, i tu moze da nastane problem, ako se ta nova tehnologija ne poznaje dovoljno a stigne zahtev da se nesto uradi sto i nije bas moguce sa novim kodom onda nastaje veliki problem. Sve u svemu, zivo blato i ne postoji dobro resenje. Idealno je da se svaki novi projekat pocinje sa dobrom specifikacijom zahteva, dobrim “brainstormingom” etc… I da se na taj nacin uce nove tehnologije… Sve ostalo je sviranje k….., jer mogu ja da odgledam 1000 snimaka, da uradim 1000 tutorijala, ali ako to znanje ne primenim na ziv projekat dzaba…

  Reply

 9. mare
  October 3, 2013

  ti da si nacitan kao sto pises ne bi postavljao linkove ka wikipediji

  Reply

 10. Pera
  June 5, 2014

  Potpuno se slažem. Ja na formalno obrazovanje gledam kao na dobru podlogu. Uspeh zavisi od interesovanja, konstantnog rada. Sve to je lakše kada volite to što radite.

  Reply

 11. Shatro
  June 29, 2014

  Odličan tekst. Shvatio sam da sam šljaker i da nemam strasti prema programiranju. Programiram isključivo zbog novca, nekad se iznerviram pa bih bacio laptop kroz prozor, al valjda je to u opisu posla 🙂 Google mi pomaže da rešim sve “probleme”, u kojima pravi programeri uživaju. Ne razumem kako – još manje zašto. Ko još voli da bude u problemu !?

  Reply

 12. Vlada13
  July 24, 2016

  Sad sam je jako smorio:)
  Idem da refaktorisem svoj kod 😀

  Reply

 13. Dusan
  August 1, 2017

  Mogu da kažem da bez strasti ja jesam programer. Jedno je biti u toku sa vremenom i prilagođavati se tehnologijama koje su efikasne za rešavanje potrebnih problema a drugo je imati manje strasti zbog toga što radite sa ljudima koji glume strast i vređaju vašu intelegencij zato što ne dajete isti značaj stvarima koje su za vas podrazumevane gde u njihovim očima niste programer jer nemate dovoljno elana iako vaša aplikacija radi absolutno podjednako tačno i sa istim kvalitetom kao što to radi kod ljudi koji proglase da imaju ekstremnu strast prema programiranju. Stvari nisu tako crno-bele inače se slažem sa svim što se tiče promene koda u ovom postu.

  Reply

 14. Vlado
  March 9, 2019

  Čoveku koji nije ambiciozan, već samo hoće da klepa kod za dobru platu, svaki kod koji donese novac je dobar 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top
mobile desktop