in Internet, Kompjuteri i IT, Razno

Buka oko Google Earth i Google Maps-a [en]

Visoki funkcioneri vlasti zemalja Indije, Holandije, Južne Koreje i Tajlanda veoma su zabrinuti zbog dostupnosti satelitskih snimaka, vojne i državne infrastukture putem servisa Google Earth i Google Maps. Google Earth je dostupan još od juna ove godine, i korisnici širom sveta su udmah uočili da mogu da pregledaju svaki kutak ove planete pa i vojnu i državnu infrastrukturu.

Satelitske fotografije dostupne svima:

google maps


Neke od fotografija nisu visoke rezolucije ali neke veoma detaljno prikazuju ono što je u nekim zemljama označeno kao vojna tajna. I zaista, sa razlogom su vlade ovoh zemalja zabrinute jer postoji mogućnost da teroristi iskoriste ove satelitske fotografije za planiranje napada.

Bela kuća u Wašingtonu:

google maps

Indijski predsednik Abdul Kalam je izneo tvrdnju da je Google posebno odabrao „pojedine zemlje u razvoju, koje su ionako pod pretnjom terorističkih napada, i na Internetu objavio visokokvalitetne satelitske snimke tih zemalja”.

Ajfelova kula u Parizu:

google earth

Iako je ovaj alat može biti veoma koristan i sa njime možete videti delove sveta na drugi način ne biste mogli, moramo se složiti da ovaj alat u pogrešnim rukama može biti i opasan. Moramo naglasiti da su snimci stari i do nekoliko godina.

Debi Frost, portparol Google-a, kaže da Google ozbiljno shvata ove stavove pojedinih zemalja i da je sa njima spreman na razgovore o svemu što njih može brinuti.

Svi korisnici Googl Earth-a ne moraju brinuti jer ova usluga u skorije vreme neće biti ukinuta. Možete uživati u Google-ovom pogledu na svet, bar do daljnjeg.

Write a Comment

Comment

  1. imho se dize prasina ni oko cega. satelitski snimci postoje pa postoje; da nema Guglovih mapa, gledali bi ih samo tipovi u uniformama.

    Ovako mozemo da ih gledamo vi ili ja. Joj problema.

  2. Slažem se sa Jovanom. Tzv. “rat protiv terorizma” je samo jedna velika američka paranoja [a paranoja je “zarazna bolest”].

    Btw. Ivane, ono što si označio kao “Ajfelovu kulu” je zapravo trg Trokadero i palata de Šajo [Pallais de Chaillot – Muzej i galerija moderne umetnosti grada Pariza]. Ajfelova kula je odatle 1-2km jugoistočno, sa druge strane Sene [ooooogroma je, nemože se promašiti].

  3. u pravu je jovan…sta se dikla frka digla sto i mi ostali smrtnici mozemo pogledati suec,gibraltar,ajfelovu kulu il svoju kucu…teroristi i ostali “dobrocinitelji” i “milosrdni andjeli” vec to svakako imaju….