in e-marketing

Linkbaiting – mamac za linkove [en]

Linkbaiting je sardžaj na web sajtu ili blogu koji ostavi tako snažan utisan na posetioce da ga oni linkuju na svojim sajtovima, blogovima ili društvenim mrežama. Matt Cutts, SEO ekspert definiše linkbaiting, kao bilo šta što je dovoljno interesantno da privlači pažnju.

Kvalitet i broj linkova jesu jedan od parametara na osnovu kojih pretraživači rangiraju web stranice. Linkbaiting spada u jednu od SEO tehnika a kao podkategorija izgradnje dolaznih linkova (link building). Cilj linkbaitinga jeste povećanje broja kvalitetnih linkova. Kvalitetni linkovi jesu linkovi sa relevantnh sajtova, sa što većim PR-om.

Efekat linkbaitinga za blog SEOptimise za tekst o beta verziji Google AdWordsa koji se jasno vidi na Alexa grafikonu

Linkbait


Linkbaiting se deli u nekoliko kategorija:

  • Informational Hooks – Informacije koje su veoma korisne za čitaoce, koje su pri tome i jedinstvene. Vaša profesionalna iskustva, i znanja koja su jedinstvena. Ako su vaši tekstovi samo jedan od milion sličnih, nećete naterati čitaoce da vas linkuju.
  • News Hooks – Ekskluzivne vesti mogu doneti dosta linkova
  • Humor Hooks – humorističke slike, vicevi i smešni video jesu dobar razliog za backlink
  • Evil Hooks – Suprodstavljanje autoritetima, blogerima koji su priznati u zajednici ili kritika proizvoda, vlasti ili neke društvene okolnosti izazvaće interesovanje. Primer: Stop Telenoru
  • Tool Hooks – Kreirajte besplatnu temu za WordPress, besplatan plugin i ponudite ga besplatno. Linkovi su zagarantovani. Primer je moj WordPress plugin: AdSense Attachment Plugin, Reakcije u blogosferi (backlinkovi)

Ako vas je zainteresovala ova priča o linkbaiting-u imam i nekoliko linkova za vas:

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • SocialMarker - svi bookmark servisi u jednom - Đukijev blog March 1, 2009

    […] potrebno je da pokrenete LinkBaiting efekat, a kako se to radi pročitajte u moj starijem tekstu “Mamac za linkove”. Predstavljam vam Social Marker , servis koji će vam pomoći da vaš sajt postavite u sve bookmark […]