in Aktuelno, Pančevo, Razno

Rasna diskriminacija [en]

Proteklih desetak godina bila je javna tajna da ako vas policija privede da je normalna procedura bila da “popijete” par šamara. To tek da ograni reda mogu da utvrde istinu. Ako ste osukljičeni za krađu ili neki teži prekršaj, onda možete i da prođete kroz žešču torturu ( čitaj batine ).

Mislio sam da su se do danas stvari u mnogome promenile, ali slučaj za koji sam čuo promenio je moje mišljenje. Neću spominjati imena u ovom tekstu, zbog privatnosti aktera priče.

Zvoni telefon, javlja se moj otac, zove naš prijatelj, koga u daljem tekstu zovemo Dragan pita mog oca da li zna nekog načelnika u MUP-u treba mu veza za nešto, ali ne može preko telefona, pa će da dođe kod nas da ispriča u “četiri oka”. Dragan je rom sa kosova, koji je izbegao, posle bombardovanja u Pančevo. Pošteno zarađuje za svoju porodicu napornim radom.

Dragan je bio na pančevačkoj šljunkari, čekao da plati šljunak koji će mu njegov prijatelj koji je bio u Kamionu prebaciti. Dolazi policija, i pitaju ga šta radi tu, i traže mu ličnu kartu. On daje lilčnu kartu, oni otvaraju gepek i nalaze kablove, koji su mu inače potrebni za posao kojim se bavi i nisu ukradeni več kupljeni u radnji. Ali policajci misle da pošto je on ciganin, da mora da bude i lopov. Oni traže da on pođe sa njima. On naravno pita – “Zašto ljudi, šta sam uradio “. Tu policajac prelazi granicu i udara Draganu šamar i još jednim da udara u glavu. Posle nekog vremena oni su uvideli da nije ništa ukrao i puštaju ga. Dragan uzima fiskalni račun sa šljunkare, kako bi mogao da dokaže šta je radio u to vreme na šljunkari, ide kod lekara na pregled da bi imao dokaz da je bio fizički napadnut.

Odlazi kod načelnika u Pančevačkom MUP-u gde je ispričao šta mu se desilo. Načelnik je obećao da će policajac koji ga je šamarao biti smenjen. Taj isti policajac je bio već smenjen, sa neke druge pozicije jer je primao mito, i vraćen na ulicu. Dragan će podneti krivičnu prijavu zbog rasne netrpeljivosti, fizičkog napada i lične uvrede.

Da li će zaista policajac biti smenjen i da li će pravda biti zadovoljena, zaista ne znam. Ovo je samo još jedan dokaz u nizu da rasna diskriminacija još uvek nije prevaziđena, i da živimo u svetu gde niko nikome ne veruje i gde se ljudi cene po boji kože i veri.

Write a Comment

Comment