in Aktuelno

Heroj dana – Borko Josifovski [en]

Borko Josifovski kao da nije znao kako se Srbija (čitaj republička vlada), ophodi prema onima koji ukazuju na korupciju i u ovom slučaju težak zločin. Srbija ovakve pojedince ne nagrađuje, NE ona ih gura u blato, što dalje od očiju javnosti. Doktor Josifovski je zatalasao baru, a ona je puna krokodila.

Dr Borko JosifovskiDanas već bivši direktor hitne pomoći Borko Josifovski ukazao je na probleme korupcije u ustanovi koju je vodio. Doktori koji dolaze na hitne intervencije, su u slučaju smrti bolesnika, ožalošćene upućivali na pogrebne firme od kojih su za to dobijali procenat. Nije ovde povređen samo etički kodeks, postoji ozbilna sumnja da su doktori iako su veoma brzo dolazili na lice mesta, bez adekvatne intervencije puštali bolesnike da umru. Ovo je ozbiljan optužba, ali sa razlogom priznaćete, jer su dvojica lekara zajedno od 52 intervencije imali isto toliko (52) intervencija sa smrtnim ishodom.

Citiraćemo doktora Josifovskog:

Ja sam odmah apostrofirao etički problem, odnosno zarađivanje i proviziju. Zato što su najglasniji ljudi koji okrivljuju mene, a ja sam dao izvod u kome se vidi da je Zoran Milošević od svih intervencija 30 puta konstatovao smrt. I da je Milomir Tufegdžić 22 puta to učinio. A to da li je reanimacija nekome mogla da spasi život, o tome može da se raspravlja na stručnim skupovima”, kaže Josifovski.

Borko Josifovski kao da nije znao kako se Srbija (čitaj republička vlada), ophodi prema onima koji ukazuju na korupciju i u ovom slučaju težak zločin. Srbija ovakve pojedince ne nagrađuje, NE ona ih gura u blato, što dalje od očiju javnosti. Doktor Josifovski je zatalasao baru, a ona je puna krokodila. Ovde se strogo kažnjavaju oni koji žele da menjaju Srbiju, oni koji su hrabri i odlučni, oni su trn u oku Srpskim vlastima. Na ceni su metiljavi i tromi, oni koji malo pričaju a još manje rade.

Write a Comment

Comment

  1. Svaka čast za hrabrost, ali ipak mislim da se ugled jedne takve institucije nije trebao rušiti na taj način. Njegova je obaveza bila da dokaze prosledi sudu. Statistika koju je izneo jeste poražavajuća. Ali, hitna služba se i inače susreće sa niskim procentnom preživljavanja, uprkos vremenu za koje se ukaže medicinska pomoć. Zato, kada se na sudu preispitaju algoritmi ukazivanja hitne pomoći, može se izreći optužba. Dakle, ipak mislim da je napravio veliku grešku i sebi i svojoj profesiji.