in Aktuelno, Razno

Evropesma / Evropjesma – lobiranje i referendum [en]

U Sava Centru umesto pobednika Evropesme / Evropjesme dobili smo skandal. Članovi Crnogorskog žirija glasali su isključivo za Crnogorske izvođače, i takvim nepoštenim glasanjem uspeli u nameri da “proguraju” svog favorita. Pobednik je Crnogorska grupa No Name kao i prošle godine.

flamingosiNa Beoviziji, gde se biralo 12 predstavnika za Evropesmu grupa Flamingosi, je od publike osvojila oko 10 000 glasova preko SMS-a, dok je drugoplasirana Ana Nikolić imala daleko manje, negde oko 2 000 glasova. Naš favorit je ubedljivo trijumfovao na Beoviziji.

Crnogorski žiri se pre glasanja pozabavio matematikom i tako došao do zaključka da ako ne da glasove našem favoritu, njihov osvaja prvo mesto. Isto se dogodilio kao i prošle godine, ali je ove godine nameštaljka toliko vidljiva da prosto “bode oči”.

Poznata stvar je da brat Mila Ðukanovića odlučuje ko će pobediti na Budvanskom festivalu, pa je i ovde ista igra u pitanju, a verovatno i isti igrači. Romana je posle boravka na jahti Milovog brata, osvojila prvo mesto na ovom festivalu. Indikativno zar ne ?

Pred skorašlji referendum ovo samo pokazuje da je otcepljenje neminovnost. Razlike se produbljuju, politika je umešala prste u kulturu i muziku, pa me sve podseća na Maksimir 1991.

Sledeće godine imaćemo priliku da na Evroviziji (Eurovision 2007) gledamo i Srpskog i Crnogorskog predstavnika, pa ko zna zašto je to dobro zar ne ?

Write a Comment

Comment

  1. I tako je nisam isao na njihovo skupo more nikada… Cudi me samo sto cekamo da se oni otcepe, umesto da mi kojima je zajednica stvarno na stetu to ne uradimo…