in Aktuelno, Razno

Dno srpskog novinarstva [en]

Podnaslov: Medijska hajka na Brankicu Stanković, novinarku B92.

Emisija Insajder bavila se temom srpskog novinarstva, i ukazala na veze mafije i pojedinih listova i novinara. Brankica je rekla ono što su svi znali a malo ko imao hrabrosti da kaže.

U svakoj zemlji postoji žuta štampa, ali se ne bavi mediskim linčom političara ili neistomišljenika. Svako ko je pratio pompezne naslove Kurira koji su se bavili likom i delom Čedomira Jovanovića, mogao je da primeti da u njima nema nikakve novinarske etike. Na naslovnoj strani kurira objavljena je slika foto montaža na kojoj su Jovanoviću montažom dodali bradu tako da lići na Osmu Bin Ladena največeg svetskog teroristu. Jel to je profesionalno novinarstvo? Pre nego što je Jovanović trebao da svedoči pred Specijalnim Sudom u proicesu za ubistvo Zorana Đinđića, objavili su da Jovanovič beži iz zemlje i da je viđen kako prelazi granicu. Naravno čovek je tada bio na Trgu Republike i skupljo potpise za oslobođenje generala Obradovića. Primara medijske hajke ima još mnogo i mogao bih danima da pišem o njima.

Medijska hajka vođena je i protiv Mlađana Dinkića i protiv Labusa, ali ništa od njihovih insinuacija nije se pokazalo kao tačno. Kurir, Nacional, Balkan , Srpski Nacional su interesne grupe koje su u sprezi sa mafijiom, anti haškim lobijem i starim odpadcima Miloševićevog režima. To su novine koje su najavljivale pojedina ubistva. To su novine koje su pokušale da kriminalizuju Zorana Đinđića i njegovi vladu i oni su najavili njegovo ubistvo. To su novine koje žele da amnestiraju zločin i zločince predstavljajući ih kao velike Srbe!

Sada je na redu Brankica Stanković i emisija Insajder. Jedina emisija koja ima hrabrosti da otvori pitanja o kojim drugi ne smeju ni da razmišljaju. Brankica je jedina novinarka koja se bavi istraživačkim novinarstvom, i koja svoj posao radi na profesionalan način. Očigledno je njih istina boli, ali uveren sam da će Brankica i Insajder istrajati do kraja.

U Pravnoj državi svi ovi listovi ne bi smeli da postoje, jer pisanje laži nije dozvoljeno. Korišćenje medijskih sredstava za blaćenje pojedinaca nije dozvoljeno nigde osim u Srbiji. Pružimo podršku Brankici i Insajderu, branimo nezavisno novinarstvo od anti – haškog lobija i potkupljenih novinara. Oni koji napadaju Brankicu su oni isti koji veličaju ubicu Legiju, oni isti koji su najavili ubistvo Zorana, oni isti koji su najavili ubistvo Čedomira Jovanovića, oni isti koji pišu laži svaki dan neprekidno, koji seju govir mržnje. To je ona Srbija protiv koje se ja borim.

RTV B92 će podneti krivičnu tužbu protiv Srpskog nacionala, a Čedomir Jovanović, čije se ime takođe koristilo u toku ove kampanje, najavio je podizanje tužbe protiv nekoliko listova koji su u tome učestvovali.

Istina je spora, ali dostižna !

Write a Comment

Comment